Verliefd op een schip

Klaar voor een rondleiding met Jouke?
Bekijk de film en
klik hier.
This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

Jouke Frieswijk is nu gastheer op zeesleepboot Holland

Als twintiger kwam Jouke Frieswijk (64) bij NN op de afdeling Leven waar hij vooral in de accountsfeer zich manifesteerde. Jouke kan een verhaal goed brengen. Niet alleen voor de levenproducten van NN en sinds 2009 als pensioenspecialist voor de Rabobank, maar sinds een jaar ook als gastheer van de klassieke zeesleepboot Holland. Deze krachtpatser met ruim 2000 paardenkrachten en acht à veertien bemanningsleden uit 1951, is geheel in originele staat. Het schip werd lang gebruikt voor bergingen en reddingsacties en sleepklussen. Jouke: ‘Schepen in distress redden.” Met gemak trekt de boot grote schepen over zee.

Een heel leger aan vrijwilligers zorgt nu voor onderhoud en tal van andere diensten die nodig zijn om de Holland in de vaart te houden om – tegen betaling - met gasten zo’n twee à drie maanden per jaar rond te varen. Als het schip op halve kracht met 20 kilometer per uur vaart, verbruikt het maar liefst 150 liter brandstof per uur. Met een tank van 57.000 liter hoeft het gelukkig niet vaak te tanken.


Alles in de Holland is indrukwekkend groot, sterk, mooi én elegant. Jouke: “Ik ben verliefd op het schip. De salon met houten ornamenten in de jaren twintigstijl, de stuurhut met houten roer en koperen instrumenten en een indrukwekkende machinekamer. Prachtig!.”Maar het leukst vindt Jouke toch “het varen. Want als een van de twee gastheren vaar ik mee met groepen en slaap ik in een van de hutten bij meerdaagse tochten. Gelukkig heb ik geen last van zeeziekte.” De Holland was al in vele havens, van de VS tot Rostock. Jouke: “Een dagtocht kan beginnen in onze thuishaven in Harlingen en gaat naar Rotterdam of Duitsland. Er kunnen dan maximaal 120 gasten mee. Dat is het voor iedereen, en de catering in het bijzonder, hard werken. Ook meerdaagse tochten zijn mogelijk.”


De verliefdheid van Jouke gaat voorlopig niet voorbij: “Ik heb echt iets met dit schip. Ik zie het en dan komt een warm gevoel bij me naar boven. Het doet me wat, net als die andere vrijwilligers die enorm betrokken zijn om de Holland in de vaart te houden. Want er moet heel veel aan het schip gewerkt worden.”