Op bezoek in Dordrecht

Waar een robot de Bijbel overschrijft

De belangstelling voor het bezoek in april aan de oudste stad van Holland was groot. Binnen een week was het maximum aantal van 40 deelnemers al bereikt. Op het programma stonden het bezoek aan het Hof van Nederland en een stadswandeling door het historisch centrum centraal. De weersvooruitzichten waren somber: er werd regen verwacht.

De ontvangst in het museumrestaurant met de koffie en de wandeling naar het Hof van Nederland gingen gepaard met goed weer. Op de binnenplaats van het Hof is een robotarm al maanden bezig met het kalligraferen van de Bijbel uit 1637 waartoe na de Synode opdracht werd gegeven. Het was in dat jaar de eerste keer dat de volledige Bijbel in het Nederlands werd geschreven. Op ruim een kilometer papier! Dit monnikenwerk kost de robotarm (24/7) ongeveer zeven maanden. Meer dan drie miljoen letters in ruim 200 kolommen. Tot begin juni is hij nog bezig. Binnen in het Hof werd aandacht besteed aan de eerste vrije Statenvergadering tijdens de 80-jarige oorlog in 1572 en de historie van Dordrecht. Uiteraard zijn er ook veel oude Bijbels te zien.

Na de lunch werd er in twee groepen gegidst en de verwachtingen kwamen uit: regen! Maar dat weerhield de enthousiaste deelnemers er niet van om anderhalf uur te lopen en te luisteren naar hetgeen de gidsen over de stad te vertellen hadden.

Na afloop werd er nog nagepraat in het museumrestaurant en er waren verschillende deelnemers die nog wel een keer naar Dordrecht zullen gaan. Het was duidelijk in de smaak gevallen en niet in het water.

Foto’s Hillard van der Steeg, tekst Barend Luksen

NN_EVENEMENTEN_Bezoek-Dortrecht-img_1591_UITSNEDE.jpg


Met een robotarm wordt dag en nacht gewerkt aan een gekalli­grafeerde versie van de Bijbel.