“Fotograferen geeft mij veel energie”

Adriaan Hage werd o.a. professioneel modellenfotograaf

Oud-buitendienstdirecteur Noord Nederland Adriaan Hage uit Rotterdam doorliep voor zijn afzwaaien bij NN in 2004 alle functies die tussen “krullenjongen” adjunct-inspecteur en een buitendienst­directeur liggen. Via Amsterdam, Den Haag en Leiden kwam hij in september 1990 in Roden terecht. Nu houdt hij zich vooral graag bezig – “voor mijn plezier” – met het fotograferen van onder andere modellen.

Adriaan Hage – “mijn leeftijd wil ik er niet in hebben” – reist graag. Als fotograaf heeft hij door heel Nederland fotoshoots en met zijn vrouw Ineke maakte hij al 35 cruises en reisde over de hele wereld. Zo veel dat hij een besloten community met nu ruim 2100 cruiseliefhebbers opzette.

Zijn hart gaat al heel lang sneller kloppen van fotografie. Al op zijn twaalfde was hij met zwart-wit foto’s bezig en op zijn zeventiende had hij een donkere kamer voor kleurenfotografie. Maar militaire dienst bij de marine als verbindingsdienst man en aansluitend zijn werk bij NN weerhielden hem enige tijd. Toen hij als buitendienstdirecteur in 2004 na ruim 30 jaar bij NN stopte – “hoe dat toen ging, doet mij nu nog zeer”- pakte Adriaan zijn oude hobby als op. Hij startte later een apart bedrijf, Studio 21 Networks Digital Photography, voor professionele foto-opdrachten. Adriaan werkt vooral voor de fashionmarkt, hij maakt portfolio’s voor modellen en loopt rond in de wereld van de miss verkiezingen.


Model agency

“Net als bij NN boeit bij fotografie mij vooral de omgang met mensen. Ik vind het heerlijk om met anderen iets op te zetten, concepten en events te ontwikkelen en te verkopen. Samen dingen doen”, aldus Adriaan. “Ik word er niet voor betaald. Ik hoef er niet van te leven. Als ik mijn kosten terug verdien, is dat al voldoende. Ik doe naast natuurfotografie veel modellenfotografie. Dat bestaat uit het maken van portfolio’s voor modellen, catwalkshoots en fashionshoots. Zo fotografeerde ik de Miss Africa Verkiezingen en de Mrs Universe Netherlands 2019. Dat was goed voor mijn naamsbekendheid. Voor de begeleiding van startende modellen, poseertrainingen en onder meer visagie trainingen, heb ik vorig jaar A&A Model Agency opgericht, een soort modellenbureau. Daar staan nu zo’n 80 modellen op de lijst. Het doel is er een modellenbureau van te maken dat betrouwbaar is en dat tegen zeer redelijke tarieven werkt”.

Model Carolyn Collinda


Met dank aan model Carolyn Collinda. Zij is Nederlandse met Caribisch bloed. En ze won recent de Miss World Eco Caribbean 2019 en eerder werd zij Miss Eco Aruba voor Nederland. Carolyn was finalist Mrs. Universe Netherlands en is actrice en presentatrice van events.
(Foto Carolyn: Frivonz – Frits van Onzen – Gouda.)

Artistiek Naakt

Adriaan: “Ik werk met semiprofessionele modellen die het meer voor de lol doen dan voor het geld. Ja, ik zit wel altijd tussen mooie mensen. Ik kan er niet genoeg van krijgen. Met vrouwelijke modellen kan ik mijn creativiteit beter kwijt. Ik hecht er heel veel waarde aan dat er een goede overeenkomst of een duidelijk contract is tussen fotograaf en model, want daar gaat in deze markt vaak iets mis. Ik doe gaan naaktfotografie, maar wel wat ik noem “artistiek naakt”. Dat is het in beeld brengen van het vrouwelijk lichaam op een artistieke en chique manier, waarbij wel een suggestie wordt gewekt. De kracht van Artistiek Naakt vind je terug in mooie belichtingen die de lijnen van het lichaam mooi in beeld brengen. Mijn ervaring is dat de impact van dit soort foto’s – die ik ook te koop aanbied op de Modellen Society – vooral in zwartwit groot is. Kleurenfoto’s in dit genre doen vaak afbreuk aan het concept.”

Omdat voor een fotosessie op locatie veel materialen, zoals lenzen en lampen, nodig zijn, sjouwt Adriaan zijn Canon-fotospullen rond met een bolderkar. Sinds 1 mei beschikt hij nu ook over een eigen fotostudio van ruim 40 vierkante meter op een beveiligd industrieterrein in Roden. “Dan kan ik de spullen laten staan”. Naast cruisen, fotograferen en koken houdt Adriaan nog steeds van zijn eerste liefde Ineke (“samen bewust geen kinderen”) die hij bij de Marine ontmoette.

(EW)