Bij NN hoort nu ook Delta Lloyd

Sinds 2017 is Delta Lloyd onderdeel geworden van Nationale-Nederlanden. Het integratieproces is in volle gang en aan het eind van het jaar wordt afscheid genomen van het merk Delta Lloyd. De lange geschiedenis van Delta Lloyd wordt dan onderdeel van NN Group. De afdeling Bedrijfshistorie heeft de afgelopen maanden de zorg van de historische collectie op zich genomen.

De historie van de verzekeraar Delta Lloyd is lang en divers. Drie grote maatschappijen fuseerden eind jaren ’60 van de vorige eeuw: de Hollandsche Sociëteit, Amstleven en Nedlloyd. Grote Nederlandse leven- en schadeverzekeringsmaatschappijen, actief in binnen- en buitenland. Deze drie hebben in de loop der jaren zelf vele kleinere maatschappijen overgenomen. De laatste grote fusie was in 1999 tussen Delta Lloyd en Nuts/Ohra.


Hollandsche Sociëteit van Levensverzekeringen

In 1807 opgericht als eerste levensverzekeraar in Nederland die gebruik maakte van wetenschappelijke grondslag en werkte met sterftetafels. De maatschappij met wortels in Amsterdam en activiteiten door heel het land én in Nederlands-Indië werkte met correspondenten en (hoofd)agenten. Na de Tweede Wereldoorlog vestigt de Hollandsche zich op de Canadese markt waar veel Nederlanders naar toe emigreerden.


Amsterdamsche Maatschappij van Levensverzekering

Opgericht in 1892 (vanaf 1930 Amstleven genoemd) als een van de jongere levensverzekeraars tussen de oude gevestigde namen. Er werd vrijwel direct een vestiging in Nederlandsch-Indië geopend, eerst in Soerabaja en later in meerdere plaatsen, waar de resultaten beter waren dan in Nederland. Rond de jaren ‘60 van de vorige eeuw was Amstleven de tiende levens­verzekeraar van Nederland.


Nederlandsche Lloyd

De Nederlandsche Lloyd werd in 1853 opgericht in Amsterdam als transportverzekeringsmaatschappij voor zee- en landreizen. NedLloyd had agentschappen in Nederlandsch-Indië en uiteindelijk over de hele wereld en de activiteiten werden uitgebreid met brand- en inbraakverzekeringen. Rond 1930 werden de diverse verzekeringsactiviteiten onder een eigen dochtermaatschappijen ondergebracht, hetgeen leidde tot Nederlandsche Lloyd Ongevallen-, Verplegings- en Levensverzekering.


OHRA

Het Onderling Ziektekostenverzekeringsfonds van Hoogere Rijksambtenaren werd in 1925 opgericht door A.H. Thesingh, een leraar Duits in Steenwijk. In 1962 werd een nieuw kantoorpand geopend in Arnhem. In 1994 fuseerde OHRA met Nuts (in 1848 opgericht door de Maatschappij tot Nut van het Algemeen) en vanaf 1999 is OHRA onderdeel van Delta Lloyd.

Ingrid Elferink, Ingrid.elferink@nn-group.com