Eli Bosma runt succesvol het Sint Anthony Gasthuis

Bekijk het video-interview met Eli Bosma in het Hofje dat de redactie van VO-NN Belang maakte. Klik hieronder.

Van het armenhuis een winstgevende onderneming maken

Als NN’er was Eli Bosma (76) al zeer ondernemend. Vanaf 1978 was hij in het noorden des lands directeur van een groot categoraal concern-assurantiekantoor dat zich op medische zorgprofessionals richtte. Toen hij in 1996 werd gevraagd om voor­zitter te worden van de stichting die het Sint Anthony Gasthuis aan de Groningse Rademarkt beheert, begon hij met zijn ja-woord aan een uitdagend ondernemersavontuur. Het 503-jarige Gasthuis (anno 1517) was gebouwd voor de opvang van ouderen, zieken, pestlijders en later psychiatrisch patiënten, toen ‘dollen’ genoemd. In 1695 werd het geheel herbouwd. Nu biedt het Hofje ruimte voor 40 eenpersoonswoningen waarvan er 39 zijn verhuurd en eentje dienst doet als bed&breakfast.

Eli: “Er werd in die tijd verlies geleden. Het Hofje hing aan de navelstreng van de gemeente; tekorten op de begroting werden eenvoudig bijgeleend. Tot de gemeente ervan af wilde. Voor een reddingsplan hadden we een grote hypothecaire lening nodig. Toen zijn we als bestuur naar de NMB-bank gestapt en met een hoofdelijke aansprakelijkheid hebben we de financiering van het reddingsplan rond gekregen. Dat was best spannend. Ook omdat we vanaf dat moment voor nieuwe bewoners een hogere en reële huur gingen vragen. Eerst in 2011 speelden we quitte en sindsdien maken we voldoende winst voor de exploitatie en de noodzakelijke renovaties. We hebben 2018 nog tonnen geïnvesteerd in een duurzaamheidsproject met overal dubbelglas, vloerisolatie et cetera. Het loopt goed nu. We hebben nu een wachtlijst. Ook de bed&breakfast draait prima.”

In het Hofje wonen mensen van alle leef­tijden en we streven naar een doorsnede van de Nederlandse bevolking. Eli: “Maar geen studenten.”

Een bijzonder moment vormde drie jaar geleden de viering van het 500-jarig bestaan van het Hofje. Eli: “Daar kijk ik met plezier op terug. We hebben toen een blad uitgegeven, een nieuwe site en er werd een gedenkboek gemaakt. Die tijd ligt vers in het geheugen.” De Groningse stadshistoricus Beno Hofman maakte over het Hofje een informatieve film.

Eli: “We hebben als bestuur van het Gasthuis een rendabele stichting gemaakt. Ondernemen zit in mij bloed en het Hofje profiteerde ervan. Eén huisje dat te klein bleek om te verhuren, doet nu dienst als bed&breakfast. Het loopt als een tierelier.” Wat spreekt je persoonlijk aan in het Hofje en dit werk? Eli: “Het is een prachtig oud monument. Er gebeurt van alles: er worden kinderen geboren, er gaan mensen dood, er wordt gevreeën en er zijn veel mooie verhalen. Zo is er een tuintje waar door alle eeuwen heen niks wil groeien. Bleek dat daar een kind was begraven dat was geboren uit de onmogelijke liefde tussen een priester en een non…. Het Hofje is ook een oase in de drukke stad.

Eli heeft meer nevenfuncties. Hij zit in twee raden van toezicht in de gezondheidszorg en verder is hij voorzitter van een recreatievereniging. Eli: “Het houdt je bij de les.” (Ewald Wagenaar)