“Ik vind het belangrijk dat je af en toe die oude knarren weer ’ns kunt ontmoeten.”

Dick van Gijzen (64) vertelt over zijn commissie Ledenwerving.

Wat motiveert jou om in de commissie Ledenwerving te gaan zitten? “Hans Kadiks, oud-directeur Nationale-Nederlanden (NN), heeft mij gevraagd ‘kom lekker bij de oud-NN’ers en word lid van de ledenraad’. Toen ik een oproep hoorde bij één van de ledenbijeenkomsten ben ik in gesprek gegaan met Ferdi Jonkman, voorzitter van VO-NN. Die zei: ‘Jij lijkt mij iemand voor onze club Ledenwerving’. Als dat een leuke plek is om te beginnen, vind ik het uitstekend. Want ik heb nu de tijd en vind het ontzettend leuk om wat te gaan doen. Ik ben iemand bij wie het oranjebloed door de aderen stroomt. Ik heb bij NN zo’n geweldige tijd gehad! En ik heb ook veel aan NN te danken.” Waarom is het belangrijk dat je lid wordt van VO-NN? “NN was een bedrijf waar mensen wat voor elkaar over hadden. Het was in de tijd dat wij de grootste verzekeraar waren. Ik heb daar zulke goede herinneringen aan dat ik zoveel mogelijk mensen erbij wil houden. Wat ik natuurlijk van VO-NN belangrijk vind is het pensioen. Het is duidelijk dat je pensioenbelangen goed behartigd moeten worden. Maar wat ik minstens zo belangrijk vind is dat je af en toe die oude knarren, die oude collega’s, weer es kunt ontmoeten. Dat zag ik ook bij de sluiting in Ede. Mensen vinden het gewéldig om elkaar weer eens te zien en bij te praten. Het is onmogelijk je hele netwerk van vroeger levend te houden, maar als er een organisatie is die eens in de zoveel tijd deze mensen bij elkaar brengt in een leuke setting, dan vind ik dat minstens zo belangrijk als het pensioen. Daarom ben ik voorstander om het Ledenbinding te noemen in plaats van Ledenwerving.”

Welke hobbels kom je tegen? “Het is heel lastig om leden te werven want wij mogen niet aan de spullen van de pensioenleden komen in het kader van de privacywetgeving. Toen dacht ik: als ik nou lid van de ledenraad zou zijn dan hoor ik uit de eerste hand wat er speelt en wat de mensen bezighoudt. En dat ik dan kan bedenken hoe ik hierbij aan kan sluiten. NN Group is ook veelkleuriger geworden in al die jaren. Dat heb ik bijvoorbeeld in Ede heel nadrukkelijk gemerkt. Als je voor heel VO-NN leden wilt werven vanuit Ede, valt dat niet mee. Het is een subgroepje van RVS'ers en Victoria-Vestamensen, die blijven zichzelf en zoeken elkaar op.”

Welke liefhebberijen heb je? “Ik heb een vrouw, drie dochters en vier kleinkinderen. Daar besteden wij veel tijd aan. Zij zijn mijn grootste hobby. Het zien opgroeien van mijn kleinkinderen is de ultieme rijkdom. Ik ben ook een klusser. Ik vind het heerlijk om met mijn hoofd te werken, maar ik vind het ook zálig om met mijn handen te werken en direct resultaat te zien. Met mijn dochter maak ik wijn. Ik heb een 25-tal wijnstokken in mijn tuin.” (Hans Nijenmanting)

Dick van Gijzen (64) studeerde economie. Na zijn militaire dienst begon hij zijn loopbaan in 1979 bij NN. Hij maakte snel carrière, ook internationaal. Aanvankelijk in de automatisering maar later in de consultancy. Hij werkte over de hele wereld voor NN. In 2017 ging hij met prepensioen

Ledenwerver Dick van Gijzen: “Ik heb bij NN zo’n geweldige tijd gehad!”