175 jaar Nationale-Nederlanden

Het is dit jaar 175 jaar geleden dat in Zutphen de Assurantie Maatschappij tegen Brandschade werd opgericht, later De Nederlanden van 1845 genoemd. Samen met de Nationale Levens­verzekering-Bank uit 1863 is dit de grondlegger van Nationale-Nederlanden. Reden om aandacht te besteden aan de start van dit mooie bedrijf.

1845, het eerste jaar Zutphen, 12 april 1845, op deze dag richtten Gerrit Jan Dercksen en Christiaan Henny hun Assurantie Maatschappij tegen Brandschade op. Koning Willem II ondertekende op 26 mei 1845 het Koninklijk Besluit waarmee de oprichting werd goedgekeurd. Het aandelenkapitaal bestond destijds uit 400 aandelen van elk duizend gulden. In augustus van dat jaar waren alle aandelen geplaatst. De meeste aandeelhouders kwamen uit de omgeving.Voordat de verzekeraar echt van start kon gaan moesten er verzekeringsagenten worden aangesteld: D. Reul, en P.J. Bisschop Wijnveldt uit Amsterdam en G.W. van der Goes uit Rotterdam waren de eersten. Zij krijgen ook de eerste tarieven- en instructieboekjes.

Eerste schade-uitkering Op 10 augustus, dus vier maanden na de feitelijke oprichting, konden de commerciële werkzaamheden eindelijk beginnen. Het is niet bekend wanneer de eerste polis werd afgesloten, maar op 11 augustus 1845 werd in het Rekening-Courantboek van agent Van Woestenberg uit Utrecht polis nummer 2 ingeschreven op naam van Vrouwe Strick van Linschoten.

Niet lang daarna werd ook de eerste schade-uitkering gedaan aan de heer Barendregt in Charlois. In zijn schuur waarin hij een voorraad bewerkt en onbewerkt vlas had opgeslagen ontstond brand, door snel handelen bleef de schade beperkt waardoor op 9 december 1845 een bedrag van bijna 12 gulden kon worden uitgekeerd.

Register van inschrijvingen, 1845 Ch.M. Henny (1817-1906)

Ravenstraatje 3, Zutphen in 1900

Brandplaatje, 1845

Polis nr 375 op naam van de heer Westerveld te Haarlem, 1845

NN Group En zo ging de brandverzekeraar uit Zutphen in 1845 van start. Nu, in 2020, kijken we terug op 175 jaar geschiedenis, niet alleen van brandverzekeringen en ook al lang niet meer alleen in Nederland. Nationale-Nederlanden is onderdeel van NN Group, een internationale verzekeraar en vermogensbeheerder met 15.000 collega’s in 18 landen in Europa en in Japan. Museum ‘De Brandkas van Henny’ Henny en Dercksen begonnen hun werkzaamheden in het woonhuis van Dercksen, aan het Ravenstraatje 3 in Zutphen. In een van de kamertjes was het kantoor van de kleine maatschappij, in de eerste jaren hadden de twee directeuren een klerk in dienst. In het Ravenstraatje stond ook de beroemde ‘Brandkas van Henny’, zo werd het in de Zutphense volksmond genoemd. Vandaag de dag huist er niet alleen een snoepwinkel en een kloosterbibliotheek, maar is een van de kamers ingericht met de historie van Nationale-Nederlanden en haar Zutphense roots. Het museum is gratis te bezoeken, kijk voor meer informatie en openingstijden op de website: www.brandkashenny.nl Meer informatie? Mail naar Ingrid Elferink via bedrijfshistorie@nn.nl.