“Ik ben rijksambtenaar geworden”

Rob Ros na 40 jaar NN aan de slag bij de rechtbank van Amsterdam

De zoveelste reorganisatieslag bij Nationale-Nederlanden maakte in februari 2016 onverwachts een einde aan de glanzende 40-jarige carrière van Rob Ros. Zijn volgende nieuwe carrièrestap was opnieuw verrassend: hij ging naar de rechtbank van Amsterdam.

Na zijn middelbare school had Rob maar eigenlijk één doel voor ogen: officier worden bij de marine. Al snel bleek dat hij dit werk erg had geïdealiseerd. Eenmaal in dienst kon hij bij dit defensieonderdeel niet aarden waarop hij ontslag nam. “Het was 1977 – de banen lagen voor het oprapen – en door mijn vrouw kwam ik bij Nationale-Nederlanden (NN) in Den Haag terecht.” Rob begon bij het onderdeel Technische verzekeringen, werd al spoedig groepshoofd en was met zijn drieëntwintig jaren de jongste leidinggevende bij het verzekeringsbedrijf. Rob herinnert zich zijn start bij Technische verzekeringen als een leuke tijd. “Het was een avonturiersperiode bij een afdeling waar van alles gebeurde. In korte tijd kreeg ik met zoveel verschillende dingen te maken, ik werd al snel allround. Als er risico’s werden aangeboden waarvoor geen standaarddekking bestond, maakten wij die. Wij bepaalden zelf de voorwaarden en premies.”


Succes en teleurstelling

Vrijwel zijn hele tijd bij NN was Rob succesvol in verschillende managementrollen werkzaam. Na de opsplitsing van ING en NN koos Rob ervoor om terug te gaan naar de verzekeringskant waar hij – inmiddels bij ING opgeleid tot riskmanager – gedetacheerd werd bij Mandema & Partners. Deze organisatie voor bedrijfsrisico’s en werknemersvoorzieningen was onderdeel en eigendom van NN. Naast zijn eigenlijke functie van manager risk-office begeleidde hij als facility manager de huisvesting van Mandema & Partners van drie naar één nieuwe locatie tegenover het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag.

In februari 2016 kreeg Rob te horen dat zijn functie werd opgeheven. “Ik was volkomen onvoorbereid en compleet van slag. Ik was net een opleiding gestart, ik had een nieuwe leaseauto en ik had drie petten op met activiteiten die zouden doorgaan – reorganisatie of niet: informatietechnologie, riskmanagement en facilitymanagement.”

Rob was 58 en zijn baan kwijt. Hij kreeg wel een keurige ontslagregeling waarbij hij door Randstad in een outplacementbegeleidingstraject werd begeleid: “Ik moest opnieuw leren solliciteren, iets wat ik nooit eerder had gedaan.” Een financieel adviseur heeft Rob geholpen bij het in kaart brengen van zijn financiële positie.


UWV

Hoe moeilijk het is voor oudere werknemers om weer aan de slag te kunnen, blijkt uit de response op zijn ervaringen die Rob in een blog in een nieuwsbrief van het UWV met lotgenoten deelde. Het gevolg: duizenden reacties – ook via LinkedIn – en dat bleef ook niet onopgemerkt bij de algemeen directeur van divisie WERKbedrijf van het UWV, Tof Thissen, die Rob Ros uitnodigde voor een kop koffie om over dit hardnekkige probleem te komen praten.

In zijn vrije tijd deed Rob vrijwilligerswerk voor de Zonnebloem (als afdelings­voor­zitter) en als bondsraadslid bij de Consumentenbond. Verder was hij werkzaam voor stichting Welzijn Lelystad waar hij leidinggevende was over de beheerders van de bijgebouwen.

“Verder ik heb me in de lokale politiek verdiept. Dat interesseerde me, dat vind ik leuk. Bij de afgelopen verkiezingen stond ik hoog op de verkiezingslijst van de PvdA en ik ben als lid in de gemeenteraad van Lelystad gekozen.”


Rijksambtenaar

Vlak voor zijn vakantie een paar maanden geleden vond Rob in zijn e-mailbox een vacature bij de rechtbank in Amsterdam die zijn interesse wekte. Maar de sluitingstermijn verliep tijdens zijn reis. Bij wijze van uitzondering kreeg Rob uitstel. Eenmaal terug moest hij voor de vrijgekomen functie van teamhoofd administratie privaatrecht naar de rechtbank in Amsterdam. “Er volgden twee leuke gesprekken bij de selectiecommissie en de benoemings­adviescommissie. Ik werd flink doorgezaagd, bijvoorbeeld over de vraag waarom ik dit op mijn leeftijd – ik ben nu 61 – nog wil.” Uit de 44 sollicitaties viel de keuze op Rob Ros. Sinds 15 augustus is hij rijksambtenaar en is hij verantwoordelijk voor de procesgang op de afdeling die zich bezighoudt met familie- en jeugdrecht met onder meer echtscheidingen en uithuisplaatsingen. Het is een jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband. Zijn optimisme is uiteindelijk beloond met een uitdagende job op een heel ander gebied na een hele moeilijke periode die volgde op zijn ontslag.

(Tekst en foto: Hans Nijenmanting)


“Ik moest opnieuw

leren solliciteren.”

Rob Ros (61) is getrouwd met zijn vrouw Rita. Samen hebben zij een zoon en een dochter en zijn ze de trotse grootouders van een kleinzoon van inmiddels vijf jaar. Rob houdt van hardlopen, skeeleren en ligt ook graag in zijn bubbelbad in de tuin van zijn fraaie en rustig gelegen woning aan de rand van Lelystad.