Na 40 jaar bij NN nu inzet voor andere organisaties

Wim van Elsacker (67) heeft met veel plezier meer dan 40 jaar bij Nationale-Nederlanden gewerkt. Net gepensioneerdricht hij zich nu op activiteiten bij andere organisaties.

Bekijk dit korte interview met Wim van Elsakker in de Haagse tram.

“Toen ik in oktober 2018 mijn 40-jarig jubileum vierde, was ik de oudste medewerker van NN-Leven. Een teken dat het steeds minder vaak voorkomt dat collega’s door (kunnen) werken tot de pensioenleeftijd. Ik had veel plezier in mijn werk bij ORM en ik had daarom geen aanleiding om eerder met pensioen te gaan“, aldus Wim van Elsakker.

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

Kan je je kennis en ervaring nog inzetten?

Wim: “Ik ben lid van een klein, relatief onbekend kerkgenootschap, de ‘Kerk van de Nazarener’. We hebben 2000 leden, verdeeld over veertien plaatselijke gemeenten in Nederland. Dat betekent dat er weinig mogelijkheden zijn om professionals aan het werk te zetten. De overheid heeft aan de kerken in Nederland gevraagd om aandacht te besteden aan het onderwerp ‘veiligheid’. En dan komt mijn kennis en ervaring als medewerker van Operational Risk Management natuurlijk goed van pas. Bij veiligheid moet je denken aan allerlei soorten veiligheid zoals fysiek, sociaal en bescherming van persoonsgegevens. Op al die terreinen lopen organisaties en dus ook kerken risico’s. Je kan diverse maatregelen nemen om die risico’s te beperken. Bijvoorbeeld een ontruimingsplan voor het kerkgebouw in geval van brand, het eisen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor vrijwilligers of vastleggen hoe de organisatie omgaat met de privacygevoelige gegevens van de leden. Dit project kwam kort voor mijn pensioen op mijn pad en ik heb me er met veel plezier op gestort. En het is leuk, want het brengt je op onverwachte plaatsen. Bijvoorbeeld in een periodiek overleg met de andere kerken over dit onderwerp.”


Deed je voor je pensioen ook vrijwilligerswerk?

“Ik ben al vier jaar schuldhulpmaatje via de organisatie www.schuldhulpmaatje.nl. Het idee van dit werk is om mensen met schulden uit de problemen te helpen en om te voorkomen dat ze opnieuw in de problemen komen. Mensen komen door allerlei oorzaken in financiële problemen zoals ontslag, scheiding, verslaving, onbekendheid met regelgeving en te veel geld uitgeven. Ik help ze met weer overzicht te krijgen over hun inkomsten en uitgaven en het eventueel aanvragen van betalingsregelingen. Het is niet altijd even makkelijk, want ik tref vaak complexe situaties aan. Maar als het lukt om iemands leven weer op de rit te krijgen, geeft dat veel voldoening.”

Wim van Elsacker ging na de HEAO en zijn vervangende dienstplicht in 1978 werken bij NN-Leven. Hij werkte op diverse afdelingen, de laatste bijna zestien jaar bij Operational Risk Management. Op 20 mei 2019, zijn 67ste verjaardag, ging hij met pensioen.

Is je agenda al vol?

“Naast werk aan huis en tijd voor de familie en vrienden is er ook nog tijd over voor iets nieuws. Ik ben deze zomer aan de slag gegaan als gastheer op de Tourist Tram (www.touristtram.nl) in mijn geboortestad Den Haag. Bezoekers kunnen met een historische tram – een PCC voor de kenners – volgens het hop-on hop-off systeem van Den Haag genieten.. Als gastheer verkoop en controleer ik kaartjes, maak de gasten wegwijs en geef nadere informatie over de Tourist Tram en over Den Haag. Tijdens de rondrit krijgen de reizigers in tien talen uitleg via een audiotour: Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Frans, Italiaans, Russisch, Chinees, Japans en Haags! De Tourist Tram wordt geëxploiteerd door de Stichting Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM). Ik heb een grote interesse voor trams en treinen en dit vrijwilligerswerk stond al lang op mijn lijstje om te gaan doen. Het HOVM kan meer gastheren én gastvrouwen gebruiken, dus wie weet zijn meer oud-NN’ers hiervoor te porren.”


Hoe voelt het om met pensioen te zijn?

“Mede dankzij het zomerse weer heb ik nog het gevoel op vakantie te zijn. Er was gelukkig voldoende ruimte om mijn werk bij NN goed te kunnen overdragen, waarmee ik een mooie periode heb af kunnen sluiten.”

(Tekst Jacqueline Alders)