“Iedereen moest wennen aan de online meetings”

Riskmanager Wilbert Ouburg mist collega’s

Wilbert Ouburg (34) is hoofd riskmanagement bij NN Leven en hij stuurt 20 specialisten aan. Toch zegt hij zijn collega’s te missen. Dat komt omdat hij al een half jaar door corona thuis werkt. Hoe is het werk van een NN-riskmanager in deze tijd?

Als hoofd van het risicomanagement van de leventak van NN houdt Wilbert Ouburg (34) met zijn team de financiële risico’s in de gaten rond de levensverzekeringen van NN in Nederland, de pensioenen en de zakelijke verzekeringsproducten, de business line. Wilbert is een van de vier managers die aan Life Boardmember Hans Bonsel rapporteren. Zijn kantoor is in Rotterdam, maar nu in coronatijd werkt hij thuis in zijn tuin in Geldermalsen in een huisje dat normaal als b&b dienst doet. Bevalt dat thuiswerken? Wilbert: “Ik zit al het grootste deel van het jaar thuis. Iedereen moest wennen aan online meetings. Maar de laatste drie maanden bevalt het me. Ik mis wel de collega’s en het ‘s ochtends als je binnenkomt even een praatje maken. Maar nu kunnen we sneller schakelen. Thuis ben je meer gefocust, je concentreert je beter. Er werken in mijn team veel analisten en die hebben geen praters om zich heen nodig.” Waaruit bestaat je werk? “Mijn afdeling wordt gevormd door de technische mensen van risicomanagement. Ze bouwen risicomodellen om scenario’s door te rekenen zodat NN voldoende buffers kan aanhouden om tegenspoed te overleven.” Zit een pandemie in een model? “We hebben inderdaad een pandemiemodel, zelfs eentje die veel zwaarder is dan de huidige coronapandemie. Zo’n model berekent niet alleen de sterftekansen, maar ook de gevolgen voor de economische ontwikkeling. Het gaat dan om financiële en operationele risico’s. Een pandemie in zo’n model is een eens-in-de-tweehonderd-jaar-event, zoals de Spaanse Griep, begin vorige eeuw.” Maar dat is nog maar 100 jaar geleden… “De omvang van catastrofe met een pandemie kan nog veel erger dan nu met corona. Toen overleden miljoenen mensen, dat was echt gigantisch. Een pijnlijk risico dat NN écht zou raken, is het risico dat we lánger leven dan nu verwacht, dat iedereen snel ouder wordt. Voor een levensverzekering moet je het risico voorspellen. Een van de kernactiviteiten van een actuaris en dus onze afdeling is het in de gaten houden hoe de levensverwachting zich de komende jaren ontwikkelt.” Wat als we ineens 200 jaar oud worden? “Als we door bijvoorbeeld gentherapie ineens 100 jaar ouder zouden worden, hebben we wel een uitdaging. De kans hierop is echter erg klein. Tot nu toe zien we dat medische ontwikkelingen in kleine stapjes gaan. Wij gebruiken als basis de historische data, inclusief de politieke keuzes. En als risicoanalisten kijken we naar wat er nog meer kan gebeuren. We maken tal van wat-als-scenario’s zodat we goede buffers kunnen opbouwen.”

image
“Ik mis mijn collega’s.”

Wilbert Ouburg Als hoofd risicomanagement van NN Leven heeft Wilbert Ouburg dagelijks diverse online meetings. “Ik zit non stop achter de pc”. Hij stuurt een twintigtal “specialisten met een bèta-profiel” aan. Wilbert - tien jaar geleden begonnen bij Delta Lloyd - is getrouwd en heeft twee zoontjes, van twee en vier jaar. In zijn vrije tijd geeft hij op dinsdagavonden les aan het Actuarieel Instituut in Utrecht en participeert hij bij het Actuarieel Genootschap dat bijdraagt aan een actuariële standaard voor collega’s in het vak.

Hoe maak je een afweging om een buffer aan te houden? “Zo’n afweging is dynamisch. Belangrijk is wel steeds de Solvency 2 ratio in de gaten te houden als maatstaf. Dat gaat over het aanhouden van een buffer om als verzekeraar mindere tijden te overleven. Alle verzekeraars maken er gebruik van. Alles beweegt: aandelen, marktpositie, ontwikkeling van modellen, klanten, de hele samenleving… Alles draagt bij aan de ratio. NN staat er qua solvabiliteit overigens heel goed voor.” Dat was bij Delta Lloyd ooit anders… “Daar stond de ratio onder druk. Ik ben zelf van oorsprong een DL’er en ben met de overname meegegaan naar NN. Vanuit het oogpunt van risicomanagement was dat een hectische tijd. Door de overname is DL in beter vaarwater terecht gekomen.” Je wordt als ex-DL’er een toekomstige NN-pensionado… “Ja ik bouw pensioen op in het CDC-fonds van NN. Ik vindt het leuk dat de combi er is. Beide bedrijven en de mensen zijn nu helemaal met elkaar verweven.” Waar zitten nog uitdagingen voor je als vakman? “Twee. Wat zullen de gevolgen van corona op langere termijn zijn? Er zijn weinig referentiegebeurtenissen. En wat doet de rente. Deze is al zo lang zo laag, dat had tien jaar geleden niemand verwacht.” En jouw drive? “Zelf ben ik niet meer direct met het modelleervak bezig; ik houd me bezig met het metaniveau: de boeiende vertaalslag van complexe info van de analisten naar stuurinfo voor het management. Een grote bak met data breng ik graag terug naar een paar uitkomsten. Daar haal ik energie uit.” (Ewald Wagenaar)