Indrukwekkende Maeslantkering (Hoek van Holland)

De Maeslantkering is een in 1997 in gebruik genomen stormvloedkering op de grens van Het Scheur en de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. De kering maakt deel uit van de Europoortkering, het laatste onderdeel van de Deltawerken. Om 11 uur werden we verwelkomd met koffie en gebak, gevolgd door een inleidend praatje van Jeroen, een enthousiaste medewerker van het Keringhuis. Hier kregen we veel te horen over de Deltawerken, de bouw van de kering, de omvang van de deuren en de aanstaande proefsluiting, een jaarlijks terugkerende happening. Aansluitend volgde een interessante film over het begin van de Deltawerken en de oorzaak, de watersnoodramp van 1953. Na de prima lunch werden twee groepen werden geformeerd: een groep ging met Jeroen mee naar buiten, de andere groep kon binnen rondkijken bij de interactieve tentoonstellingsruimte over de kering en alles wat daarmee samenhangt. De buitenrondleiding bracht ons onder de indrukwekkend grote stalen buizen van de deur, waar je pas goed beseft hoe enorm het geheel is. Ook het bolscharnier werd uitgebreid uitgelegd. Een wandelingetje leidde ons naar de deur van 22 meter hoog, een klein flatgebouw. Er werd aandacht besteed aan de veiligheid: de kering heeft aparte stroomvoorziening en kan zelfs op eigen aggregaten een sluiting doen. Na de wisseling van groepen werd in het restaurant nog een drankje aangeboden. Al met al een zeer geslaagde dag, waarbij de hele groep zich keurig aan de coronamaatregelen van de organisatie heeft gehouden. Een compliment aan de deelnemers is hierbij op zijn plaats. (Lex Schreurs)

image
image
image
image
image

Ledendag en meer

Met de tweede of halve lockdown vanaf eind september is ook de organisatie van evenementen zoals nieuwjaarsrecepties opgeschort, net als eerder de landelijke ledendag. “Begin september hebben wij besloten dat we de landelijke ledendag, met gauw zo’n 300 deelnemers, dit najaar niet door kunnen laten gaan (1,5 meter, binnenshuis). We willen absoluut geen enkel risico nemen ten aanzien van uw gezondheid. We hopen dat u daarvoor begrip heeft. Wij mikken nu op komend voorjaar of vroege zomer 2021 voor onze Ledendag met boeiende sprekers als Tjeerd Bosklopper (CEO NN Nederland). Blijf op uw gezondheid letten en graag ontmoeten wij u dan”, liet het bestuur van VO-NN in augustus weten.

2e VO-NN Golftoernooi op de Oosterhoutse weer zeer geslaagd

Begin september hebben weer vele (oud-)NN’ers kunnen genieten van een mooie baan en van elkaar. Deze keer was het Ab Luiting Maten die ons hartelijk verwelkomde en zorgde voor een prima dag op de Oosterhoutse waarbij de geldende coronaregels uitstekend werden bewaakt en nageleefd. Een prachtige baan en in de naam gelukkig geen 'sch', wat weer scheelde in de greenfee. En voor de eerste plaatsen gaf de baan zelfs een gratis greenfee weg, met dank aan Ab. Naast een aantal bekende gezichten van het eerste toernooi op de Leeuwenbergh was er ook een aantal nieuwe deelnemers. Een goed teken dat deze sportdag, een soort variant op de bekende wandeltochten, aardig begint aan te slaan. Ook nu weer gingen de meeste ballen vrijwel rechtdoor. De enkele afzwaaier had meer te maken met een plotselinge windvlaag of een bos dat plotseling in de weg stond. Mooi om te zien dat iedereen zich prima vermaakte met de baan, de collega's en het heerlijke diner. En Henk Versteeg helemaal want hij bood aan om volgend jaar bij hem in Zeewolde te komen spelen (de Batouwe was net te laat). De prijswinnaars hebben mooie scores behaald met dank aan hun stimulerende flightgenoten. Bij de Dames was Gerrie Leenen met 35 de beste met Marielle van de Woude (26-12) als tweede en ook Annemarie Coster (26-8) stond op het podium. Bij de heren was Lex van Gaalen, met al jarenlang 2 a's, de sterkste met 37. Ruud van Hof (36) en Willem Beets (34) zaten daar vlak achter. Graag tot ziens in Zeewolde! (René Labordus)