Corine Cools

Mensen aan tafel
proberen te krijgen

Professioneel mediator Corine Cools op weg
naar het ondernemerschap


Corine Cools (55) heeft als leidinggevende bij NN altijd de balans gezocht tussen mensgerichtheid en resultaatgerichtheid. Nu is ze actief is als mediator en moet ze op een andere manier aan resultaten bijdragen.


“Als manager had ik een mening en was ik degene die de knopen doorhakte. Als mediator ben ik neutraal, strikt onpartijdig en mag ik geen mening laten blijken. De twee partijen die een conflict hebben, moeten juist zelf tot de oplossing komen”, aldus Corine.


Waarom ben je mediation gaan doen?

“In de periode dat ik bij NN boventallig werd, heb ik in mijn privé-omgeving geholpen een conflict op te lossen. Ik vond dat erg interessant en besloot me hierin verder te ontwikkelen. Ik ben de opleiding tot mediator gaan doen en inmiddels ben ik opgenomen in het kwaliteitsregister van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN).
De opleiding is een mooie mix van theorie en praktijk. Acteurs spelen erg levensecht een conflict na en dat mag je dan als beginnend mediator in goede banen leiden. Na de basisopleiding heb ik nog de specialisatie arbeidsmediation gedaan. Daarbij richt je je vooral op arbeidsconflicten.”


Waar zet je je nieuwe vaardigheden in?

“Ik ben nu ruim een jaar bezig als vrijwilliger bij een organisatie voor buurtbemiddeling in Alphen aan de Rijn. We zijn daar met twaalf vrijwilligers en er komen zo’n 125 aanmeldingen per jaar. De woningbouwverenigingen en de wijkagenten verwijzen mensen naar ons door. Vaak gaat het om overlast die mensen van hun buren ervaren: geluid, verkeerd geparkeerde auto, huisdieren. Als er ook nog eens taal- en cultuurverschillen zijn, is het nog lastiger om er onderling uit te komen. Want praten met elkaar is al moeilijk, maar nog lastiger als je geen gemeenschappelijk taal spreekt. Het geeft mij veel voldoening als het dan lukt om mensen wel aan tafel te krijgen. Ook probeer ik er altijd achter te komen of er niet meer aan de hand is. Een overhangende boom is soms het symbool voor een dieper probleem.”


Wat ga je hier verder mee doen?

“Om mijn MfN-registratie te kunnen houden, moet ik meer doen dan wat ik nu bij buurtbemiddeling doe. Daarom ben ik bezig met een traineeship bij een professioneel mediationbureau. Daar doe ik ook echtscheidingen, situaties waarin het nodig is een ouderschapsplan en een echtscheidingsconvenant te maken. Daarin speelt een mediator een belangrijke rol.

Binnenkort heb ik een kennismakingsgesprek bij een organisatie die bemiddelt bij de inzetten van mediators in het onderwijs. Als we tot een samenwerking komen, maak ik de volgende stap: dan word ik zelfstandig ondernemer!”


Wat bekent mediator zijn voor jou?

“Sinds ik mediation doe, leer ik veel en ontmoet ik veel verschillende mensen. En ik vind het fijn dat ik iets voor anderen kan doen.”

Jacqueline Alders


Corine Cools studeerde in Leiden geschiedenis met bijvakken economie en informatica. In 1987 begon ze de basisopleiding voor programmeur bij Nationale-Nederlanden in Den Haag. Na vier jaar werd ze projectmanager. Tot 2017 had ze diverse leidinggevende functies binnen de IT-organisaties van ING en NN. Ze is een enthousiast golfer en reist samen met haar man graag, o.a. naar Zuid-Afrika. Zowel de golfclub als andere organisaties hebben haar weten te vinden voor bestuursactiviteiten.