Koorzanger Peet Buijtenweg

is aangestoken door

het Karl Jenkins-virus

Zingen met hart en ziel

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

Al op zijn zesde zong Peet Buijtenweg (72) met plezier in een kerkkoor. Als hoofd Automatisering bij de afdeling HR van NN en ING werkte hij met gemak 70 uur per week. Toen de mogelijkheid werd geboden om vroegtijdig te stoppen maakte hij na enig tegenstribbelen er toch gebruik van. Het gepensioneerd zijn vond hij in het begin maar niets (”zeg maar gerust dat ik er knap de pest in had”), maar de ondersteuning van zijn gehandicapte en zieke zoon en het koorwerk dat hij samen met zijn vrouw Hermine deed, hielden hem aardig bezig. “Ik ben best wel trots op mijn kinderen maar zeker op deze zoon”, zegt Peet die hem jarenlang privéles gaf, met ontroering in zijn stem, “want onlangs haalde hij zijn master game design in Breda en nu geeft hij les op de NHTV.” “Nou je mag ook wel trots zijn op jezelf”, voegt Hermine eraan toe.

Peet richtte met Hermine lang geleden een koor op dat uitgroeide tot zo’n 60 zangers. Van dit koor is hij een aantal jaren dirigent geweest. Ook zong hij in het Rotterdamse Filharmonische koor, dat aan het gelijknamige orkest was verbonden. Daar leerde hij pas echt zingen.

“Mijn mooiste koormoment? Dat was toen een koor van ruim honderd mensen in 2007 vierstemmig voor mijn verjaardag zong, begeleid door het Promenade orkest. Prachtig was dat!’

Peet werd jaren geleden door het Karl Jenkins-virus aangestoken. Deze componist maakt moderne muziekstukken met klassieke elementen. Voor zijn 65e verjaardag bezocht Peet een concert van hem in Ierland en was voor altijd ‘verkocht’.

Peet maakte een overzicht van de klassieke werken van Karl Jenkins een speciale website: www.buijtenp.home.xs4all.nl/jenkins/

Wekelijks oefent hij nog met zijn koor een bariton- of baspartij. “Verder zoek ik voor het koor geregeld de muziek uit, waaronder stukken van Jenkins. Ik ben een ‘basisspeler’ geworden, zou je kunnen zeggen. Een tip? Bekijk en beluister ons koor op: www.wkvmusica.nl.