Tussen mensen die met hart en
ziel een extra stapje zetten

Ledenraadslid Jan Douwes houdt zich bezig met loopbaanbegeleiding

Jan Douwes:
Er schuilt een echte klus- en tuinman in mij.”

Als student andragogie hield hij zich al bezig met opleidingskunde. Bij RVS en later NN was zijn carrière van personeelsconsulent tot directeur Leadership Develoment dan ook volstrekt logisch.


“Al in mijn tijd bij de RVS waar ik in 1974 ben begonnen als personeelsconsulent, had ik vrij snel mijn focus gericht op het onderdeel loopbaanbegeleiding. Niet wetende dat ik in 1988 bij Nationale Nederlanden begon als hoofd stafbureau Management-Development. Ik ben in 2008 gestopt bij Nationale Nederlanden waar ik tot dat moment directeur Leadership Development was”, aldus Jan Douwes, nu 70 en ledenraadslid voor rayon Noord-West.

Wat sprak je daarin aan?

“Wat mij altijd heeft geboeid, is het werken met jonge getalenteerde mensen en die verder te helpen in hun loopbaan door te luisteren, feedback te geven, stimuleren en op te leiden.”


Lag daar je motivatie?

“Wat mij het meest motiveert is te zien dat de inspanningen leiden tot resultaat. Het ontwikkelen van competenties, het plaatsen van de juiste mensen op functies waar zij zich verder konden ontwikkelen, was een van de meest bevredigende onderdelen van mijn werk. Ik voelde mij een makelaar tussen vraag en aanbod. Ik heb altijd het geluk gehad met mensen te mogen werken die met hart en ziel een extra stapje zetten om het MD-werk op een goede manier gestalte te geven.”


Wat ging je na je vertrek in 2008 doen?

“Ik ben als zzp’er verder gegaan. Ik heb mij met name gericht op het coachen van senior managers en het ontwikkelen en geven van opleidingsprogramma’s. Vanuit mijn opleiding als andragoog heb ik mij gespecialiseerd in opleidings- en organisatiekunde. Ik kan bij veel bedrijven en opleidingsinstituten deze kennis en ervaring nog steeds goed gebruiken.”


Waarvoor ga jij je inzetten in de ledenraad?

“Nog niet lang geleden werd ik gekozen in de ledenraad. Dit jaar heb ik voor het eerst de algemene ledenvergadering bijgewoond en daarbij tal van bekenden ontmoet. Ferdi Jonkman heeft mij aangespoord om mij verkiesbaar te stellen. Ik moet nog ontdekken waar en hoe ik onze VO-NN kan helpen. Ik ben nu bezig mij te verdiepen hoe wij de afstand tussen ledenraad en leden kunnen verkleinen en te zien hoe wij ze beter en meer kunnen betrekken bij allerlei activiteiten en bijeenkomsten.”


Waaraan besteed je in je vrije tijd je aandacht?

“Ik speel graag op mijn gitaar, hou van het lezen van kranten en literatuur en puzzel dagelijks. Daarnaast besteed ik mijn vrije tijd ook graag aan het bezoeken van concerten, met name opera’s, omdat mijn vrouw Marja als sopraan zingt in het Amsterdams Operakoor. We zijn al 28 jaar samen. We hebben op een wat later moment in ons leven kinderen gekregen. Mijn zoon is 26 en mijn dochter 24 jaar oud en beiden wonen zij nog thuis. Het draaien van een gezin houdt ons jong en bij de tijd.”


Vertel eens iets verrassends over jezelf…

“Er schuilt een echte klus- en tuinman in mij. Ik heb vroeger een grote moestuin gehad van 600m2. Niet veel mensen weten dat en ook nu ben ik nog graag bezig in mijn tuin. We hebben een jaren-dertighuis in Halfweg. Dat huis vereist veel onderhoud en het is een hobby van mij om dat bij te houden. Daarnaast golf ik regelmatig met vrienden.”