“Interesse voor het land en de mensen die er wonen”

Johan van der Wal werkte voor NN vanuit Hong Kong

Johan van der Wal (74) werkte voor NN vanuit Hong Kong in 18 verschillende landen. Ook voor hem geldt: wie verre reizen maakt, kan veel verhalen.

Johan van de Wal werkte in veel landen vanuit Hong Kong: “Bij het eerste bezoek aan een voor mij nieuw land dook ik eerst de bibliotheek in.”

“Als consultant kwam ik voor NN in veel landen. Daar beoordeelden we de automatisering van de bestaande bedrijven of zorgden voor de automatisering van de zogeheten ‘green fields’. Dat waren de bedrijven die NN van scratch af startte. Ik werkte met veel plezier in Spaanstalige landen en had om die reden Spaans geleerd. Het verzoek van het management om in Hong Kong te komen werken, kwam dus aanvankelijk als een grote verrassing. Een verkennend bezoek aan deze internationale stad, waar je zelfs hagelslag kon kopen, trok me over de streep”. Wat hield je werk in? “NN was actief in zo’n 40 tot 45 landen, waarvan 18 in Azië en Australië en om er een paar te noemen: Thailand, Japan, Indonesië, Australië en India. Ik moest in al die landen zorgen voor de opzet van de automatisering en de handhaving van de kwaliteit. Het voordeel van levensverzekeringen is dat de actuariële formules in alle landen hetzelfde zijn. Dus die kern van de systemen was overal gelijk. Verschillen konden wel zitten in de regels van de overheid, de incasso van de premies en de omgang met agenten.” Hoe begon je in een nieuw land? “Bij ieder eerste bezoek aan een land dat nieuw voor mij was, dook ik eerst de bibliotheek in. Er was altijd veel te lezen over het land, de geschiedenis, de cultuur, het geloof en de mensen die er wonen. Ook was het leuk en handig om een paar woorden in iedere taal te kennen, zodat ik in ieder geval de hoffelijkheden kon uitwisselen. En het was natuurlijk belangrijk om te weten hoe je in de verschillende landen zaken moest doen. Ik had in Taiwan een collega die mij heel veel heeft verteld en mij veel heeft laten zien van de Chinese cultuur. Met weer een andere collega ben ik in de Chinese Club in Hong Kong geweest. Dat is bijzonder, want daar komen westerlingen niet zomaar binnen.”

Wat zijn je ervaringen met eten? “Iedere keer als ik bij een van de NN-bedrijven was, werd ik mee uit eten genomen. Dat hoort bij de gewoontes. Daar kreeg ik van alles voorgezet, soms wel veertien verschillende gerechten. Vaak wist ik niet wat ik at of hoorde ik dat achteraf. Zo heb ik kwal gegeten, daar bleken grote kwekerijen voor te zijn. Ik heb altijd alles meegegeten, ook omdat ik wist dat weigeren onbeleefd was. Wel maakte ik een uitzondering voor katten- en hondenvlees, dat heb ik nooit gegeten.” Ga je graag terug? “Eens in de drie jaar huren we een appartement en blijven we vier à vijf weken in Hong Kong. Om de stad en oude bekenden weer te bezoeken. We hopen dat reizen snel weer mogelijk zal zijn. Wel is Hong Kong erg veranderd. Het was destijds een zeer veilige stad, maar nu is er politieke onrust, omdat China de democratie versneld wil afbouwen.” “En ik breng de Chinese cultuur naar Nederland. In de vorm van lezingen via het Gilde en andere organisaties. Bij de Chinese supermarkt in Rotterdam koop ik dan zakjes kwal, zodat ook mijn publiek kan ervaren hoe het is om dat te eten.” (Jacqueline Alders)

Johan van der Wal

In 1964 begon Johan van der Wal met werken bij de RVS. Eerst op afdelingen provisieberekening en polismutatie en -opmaak. Daarna stapte hij over naar de afdeling automatisering. In een groot project waarvoor een Amerikaans bedrijf werd ingeschakeld, deed hij zijn eerste internationale ervaring op. Deze ervaring bouwde hij daarna uit als consultant bij de buitenlandse bedrijven van NN. Vanaf 1996 werkte hij ruim 6 jaar vanuit Hong Kong als chief information officer voor het Verre Oosten, Australië en India. In 2006 ging hij met de VUT. Hij woont met zijn vrouw Gerda, met wie hij twee zoons heeft, in Spijkenisse. Daar doet hij veel vrijwilligerswerk, onder andere maaltijden bezorgen.