Gemiddeld twee dagen per week op kantoor werken, wordt het nieuwe concept”

In gesprek met Bernadette Moors, HR Directeur Nederland Nationale-Nederlanden

Eind april sprak en zag ik Bernadette via Teams. Het was een geanimeerd gesprek, zij vanuit haar werkkamer thuis, met een prachtige bloesem op de achtergrond.

Wat een schitterend gezicht op jouw tuin.... “Ja, haha. Dat is niet mijn tuin wat je ziet. Het is een achtergrond die ik met de seizoenen laat meelopen, heel wat leuker om tegenaan te kijken dan mijn kastenwand.” (Bernadette haalt de achtergrond weg waarna de rij kasten tevoorschijn komt.) Je bent al een tijdje werkzaam bij NN? “Klopt, Ik ben in 2003 begonnen bij Dolf Santbulte. Hij was toendertijd adviseur van de directie en ik heb bij hem geleerd adviesaanvragen voor de OR op te stellen. Belangrijk dat dat goed en in heldere taal wordt opgeschreven. Daarna ben ik bij HR gaan werken en ik heb gewerkt bij Marketing & Sales, Particulieren en later Bank en Customer Commerce. Sinds januari vorig jaar ben ik HR Directeur Nederland en kort daarna, rond half maart, gingen wij allemaal vanuit huis werken...” Waar hecht je aan in deze functie, wat drijft je? “Ik geloof in het belang en de kracht van samenwerking. Ik zie ons gehele HR-veld ook als een functionele keten. De Business- en Groeps-HR collega’s werken aan dezelfde dienstverlening en zitten op één lijn, dat is een mooi iets om continu naar te streven en waar te maken. In het MT HR Nederland, dat ik voorzit, komen dan ook alle relevante HR-topics voorbij. Ik geloof ook sterk in verandering in de goede zin van het woord. Blijven ontwikkelen als organisatie en medewerker, een rol in de maatschappij vervullen en dichtbij onze klanten staan.” Wat is nu aan de orde denkend aan blijvend ontwikkelen? “Er is geruime tijd nog veel digitalisering gaande en mogelijk. Het is dan ook erg belangrijk als medewerker om bij te kunnen blijven. En het is ook van belang om zoveel mogelijk collega's mee te kunnen nemen in die continue veranderingen. Denk ook aan het toenemende belang van data en artificial intelligence. Het gaat om steeds meer data waarmee wij als bedrijf zorgvuldig moeten omgaan en we moeten iedere keer de juiste gegevens weten te gebruiken. Elke medewerker kan een E-learning volgen om te leren wat data voor zijn of haar werk betekenen.”

Bernadette Moors, HR Directeur Nederland Nationale-Nederlanden: “Gezien vanuit het vak HR is het nu een enorm leerzame en boeiende tijd.”

Het gaat dan om mensen… “Wij investeren veel in onze mensen. Ik ben echt trots op het traject 'make IT work', waarin medewerkers worden omgeschoold naar een IT-functie. Het vraagt ook veel van de mensen zelf. De opleiding duurt zo'n vijf maanden, met ook de nodige avonden zelfstudie. Via dit traject zijn nu tien nieuwe it’ers aangetreden en de volgende ronde is net gestart. Voor dit soort concepten maak ik mij hard, het geeft me veel energie als het slaagt.” Hoe ver gaat NN daarin? “Wij investeren ook veel in het in gesprek gaan met onze medewerkers, waarbij een functie buiten het bedrijf mogelijk het toekomstperspectief is. De opleiding wordt dan door NN bekostigd. Het moet normaal worden om te spreken over ‘wat is jouw plan B?’ Het stimuleren van een open gesprek is echt belangrijk. Ben je zelf actief of wacht je af? Ook managers zijn hierin lerende en verdienen en krijgen hierbij ondersteuning. Wij krijgen ook verzoeken van medewerkers om zich om te scholen naar bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs. In bijna alle gevallen draagt NN dan bij in de opleidingskosten.” Werkt het? “Als wij nu kijken naar de medewerkerstevredenheid, met al deze dynamiek, dan kunnen wij daar allemaal trots op zijn. Ook nu in deze moeilijke coronatijd hebben we zeer betrokken medewerkers.” Dat is een mooi gegeven, zie je nog verschillen in het omgaan met corona? “Wij houden regelmatig survey's en ja, er zijn zeker verschillen. Het zijn toch vooral de jongeren die het moeilijker hebben. Ik denk dat zij meer behoefte hebben aan sociale contacten, maar dat is nog een aanname. Wij doen veel aan maatwerk. Denk aan het toestaan van werken op kantoor als een collega daar psychisch bij gebaat is. Aandacht geven aan elkaar in teamverband. Begrip voor de thuissituatie met kleine kinderen toen de scholen en kinderopvang dicht waren.” En is er al een terugkeerplan? “Ja, een terugkomplan, voor de periode na corona, is in voorbereiding. Hoe gaat het hybride werken eruit zien? Wij denken dat gemiddeld twee dagen per week op kantoor werken, het nieuwe concept zal worden. Het pand zullen wij daar dan ook op aan gaan passen. Wij volgen het beleid van de overheid en hopen dat we snel kunnen gaan experimenteren met hybride werken. Het zal straks een soort mix worden waarbij we de voordelen van thuiswerken kunnen combineren met het op kantoor zien van collega’s voor teamwork, brainstormen, sparren etc. Zo gaan wij ook ontdekken wat voor soort werk het beste thuis kan worden gedaan en wat juist op kantoor. Gezien vanuit het vak HR is het nu een enorm leerzame en boeiende tijd.” Dank je voor jouw bijdrage en het leuke open gesprek! “Wederzijds en groeten aan alle bekenden.” (René Labordus)