Het warme, persoonlijke gevoel van thuis

Berry Quak ging van verzekeren naar locatiemanagement in de zorg

Na bijna 40 jaar bij NN is Berry Quak (62) nu bestuurder van woonzorgcentrum Vredenoord.

Hoe ben je na NN in de zorg terechtgekomen? “Mijn vrouw Anja en ik hebben 23 jaren crisisopvang aan kinderen geboden. Er zijn in ons gezin met twee zonen zo’n 20 kinderen bij ons geweest, meestal voor kortere tijd. Voor een van die kinderen hebben we de zorg volledig op ons genomen en hij is ons derde kind geworden. In al die jaren hebben we natuurlijk veel contact gehad met jeugdzorgorganisaties. Het leek me dat ik met mijn organisatorische én pleegouderervaring zo’n organisatie het nodige te bieden had. Ik heb veel gesprekken gehad en kreeg ook aanbiedingen, alleen waren dat geen banen waarbij ik ook echt contact met (pleeg)ouders en kinderen zou hebben.” Wat deed je toen? “Toen heb ik gewoon maar eens in LinkedIn het woord ‘zorg’ ingetikt. Een van de resultaten was het profiel van een oud-collega waarbij stond ‘Ik heb de leukste baan in de zorg’. Die baan was locatiemanager van WZH Hoge Veld, een woonzorgcentrum voor demente ouderen in Den Haag. Ik ben bij haar op bezoek gegaan en werd geraakt door twee dingen. Ten eerste: in dat huis wonen allemaal Westlanders met vaak zware vormen van dementie. Allemaal hebben ze keihard gewerkt en meegedraaid in de economie. Voor deze mensen wilde ik iets zorgzaams doen en ze een fijn bestaan geven. Ten tweede: er werken daar heel jonge mensen die met vergelijkbare diploma’s veel minder verdienen als medewerkers in de financiële wereld waar ik uit kom. Die moeten dan wel heel intrinsiek gemotiveerd zijn. Daar was ik erg van onder de indruk. Ik wilde me zeker verder verdiepen in de ouderenzorg.”

"Laat mij twee of drie maanden onbezoldigd hier iets voor jullie doen waarmee jullie zijn geholpen."

Hoe heb je je daar verder in verdiept? “Mijn oud-collega heeft me in contact gebracht met de Raad van Bestuur van WZH, een grote zorgorganisatie in de Haagse regio. Daar waren ze heel verbaasd over mijn interesse, maar we hadden een superleuk gesprek. Ik heb toen aangeboden: 'Laat mij twee of drie maanden onbezoldigd hier iets voor jullie doen waarmee jullie zijn geholpen. Ik krijg daarvoor terug dat ik er zo achter kan komen of de ouderenzorg iets voor mij is.' Ik heb toen op alle plekken in WZH Sammersbrug meegedraaid: de keuken, de linnenkamer, de nachtdienst. Na een maand wist ik het: ik wil locatiemanager worden. Na de stage had ik een gesprek met een van de bestuurders van WZH en ik had toen al twee vacatures op het oog. Maar hij wilde me niet laten gaan en bood me ter plekke een baan aan. Omdat er niet direct een vacature voor locatiemanager was, heb ik zes maanden als adviseur van de Raad van Bestuur gewerkt. Het was heel bijzonder dat ze bij WZH graag inbreng wilden hebben van iemand met ervaring uit een heel andere omgeving.”

Wanneer en waar werd je locatiemanager? “Op 1 juli 2019 ging mijn oud-collega naar een andere plek en kon ik aan de slag in WZH Hoge Veld. Dus een jaar nadat ik daar mijn eerste gesprek over ouderenzorg had gehad, ging ik daar tot mijn grote plezier werken als locatiemanager. In die twee jaar dat ik daar werkte, werd ik gevraagd in de Raad van Toezicht van Woonzorgcentrum Vredenoord in Huis ter Heide, ooit eigendom van de kerk waarvan ik lid ben. Daar moesten een aantal problemen opgelost worden en er was een vacature voor een bestuurder. Met mijn inmiddels opgedane ervaring kon ik daar wel wat betekenen. Eerst een dag in de week, naast mijn werk als locatiemanager in Den Haag. Per 1 juli 2021 ben ik volledig bij Vredenoord gaan werken. Wat beteken jij voor Vredenoord? “Belangrijk was natuurlijk de kwaliteit van de zorg op een hoog peil te krijgen en het huis financieel gezond te maken, onder andere door betere inkoop. Maar ik ben ook bezig het huis in de regio op de kaart te zetten, bij bijvoorbeeld bedrijven en scholen. Om het personeelstekort op te vullen, hebben we een interne opleiding. Ook heb ik een Stichting Vrienden van Vredenoord met ANBI-status gepromoot. Met de donaties aan die stichting kunnen we extra en mooie dingen voor de bewoners doen. Met mijn ervaring bij NN en het netwerk dat ik daar heb opgebouwd, kan ik in mijn huidige werk veel doen. In oktober bestaat Vredenoord 70 jaar en dat gaan we groots vieren!” (Jacqueline Alders)

BERRY QUAK

Berry (62) begon in 1978 bij de RVS aan de Westerstraat in Rotterdam als jongste bediende. Al gauw kreeg hij verstand van verzekeren en werkte op verschillende manieren bij Pensioen, Leven en Hypotheken. Op veel plekken in de organisatie heeft hij leidinggegeven, waarbij zijn ervaring in uitvoerende functies hem hielp om medewerkers (beter) te begrijpen. Hij werkte bij NN tot 2017, waarna hij met zijn vrouw Anja een jaar gereisd heeft, onder andere door Australië, waarna hij in de zorg ging werken.