COMMISSIE SOCIAAL ECONOMISCHE BELANGEN

Webinar Duurzaam Wonen:

naar meer groen?

Vergroenen moeten we nu allemaal, als we de media en de veranderende natuur mogen geloven. Allemaal aan de zonnepanelen? Niet meer reizen? Wat staat ons te wachten en wat kunnen we zelf doen? Daarover gaat de volgende webinar van SEB. Martin Hoedemakers vertelt al iets over zijn ervaringen met vergroenen.

De laatste jaren is ons van alle kanten duidelijk gemaakt dat niet zozeer de uitputting van grondstoffen, maar de klimaatverandering de reden zou moeten zijn om ons huis te isoleren. Olie is er kennelijk nog genoeg. Pas de laatste tijd voelen we de druk toenemen om iets extra’s te doen aan vergroening. De erg warme, lange en droge zomers van de laatste jaren waren niet alleen prettig voor normale stervelingen, maar helaas ook een té goede indicatie dat klimaatverandering eraan zat te komen. Weerman Gerrit Hiemstra, naast een goede weerman ook een wetenschappelijk gedreven klimaatdeskundige, maakte ons ook al gedurende die zomers duidelijk dat er een verdere structurele klimaatverandering te verwachten is. Aan de slag Maar hoe lever je dan vervolgens een bijdrage aan de in Parijs (Akkoord van Parijs, 2015) vastgelegde doelstellingen? Hoe pak je het in je eigen huis aan als het gaat om het voorkomen van CO2-uitstoot en het besparen van fossiele grondstoffen? We horen veel over warmtepompen, maar deze zijn alleen rendabel als het huis goed geïsoleerd is. Bovendien is de warmtepomp nog niet goed uitontwikkeld. Wij zijn ons thuis gaan concentreren op zonnepanelen. De hellingsgraad van ons dak en de ligging van het dak op het zuiden zijn goede indicatoren voor succes. Inmiddels hebben we acht zonnepanelen op het dak. In de maand maart van dit jaar leverde dit precies 400 kWh op en dat was goed voor een beperking van zo’n 170 kg CO2-uitstoot. Dit staat gelijk aan de productie van ongeveer tweeduizend plastic flesjes. Dat is veel voor één maand energie van zonnepanelen. We verdienen op onze eigen electriciteitsproductie en we doen iets om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Hoe klein bier dit ook is, dit voelt toch goed. Aanbieders We hebben verschillende aanbieders thuis op bezoek gehad die ons adviseerden over muur- en vloerisolatie. Ze kwamen met verschillende meningen en voorstellen. We gingen zelfs zover om te accepteren dat er een luik in de woonkamervloer gezaagd werd om toegang tot de kruipruimte mogelijk te maken. Je ziet overigens niets van dat gezaagde gat, dus dat valt mee. De muren zijn geïsoleerd en met name aan de noordkant van het huis is het daardoor een stuk aangenamer. Verder hebben we het platte dak van de keuken laten voorzien van een groendak. Dat houdt warmte binnen in de koudere maanden en warmte buiten in de zomermaanden. Natuurlijk zijn de dramatisch gestegen gas- en olieprijzen door de oorlog in Oekraïne ook een goede reden om naar besparingen te kijken. Het is nog niet zo eenvoudig om aan de slag te gaan om je huis te isoleren en moet je er best wat tijd en moeite in steken om het voor elkaar te krijgen. Dit is een van de redenen om in augustus/september in het kader van duurzaam wonen een webinar te organiseren. Dit webinar heeft als doel om meer mensen te informeren over de mogelijkheden van isolatie en hoe je dit moet aanpakken. (Martin Hoedemakers)

COMMISSIE PENSIOENEN

Nieuwe Pensioenstelsel

Over de stand van zaken rond het nieuwe pensioenstelsel kan worden gemeld dat de stukken voor de Tweede Kamer zijn verstuurd en dat de parlementaire behandeling zal worden opgestart. Veel belangenorganisaties, waaronder ook de Koepel Gepensioneerden (KG), zullen hun mening kenbaar maken aan alle politieke partijen om de voor hen relevante punten ook in de kamerbesprekingen aan de orde te laten stellen. Ook in de komende magazines blijven wij dit onderwerp volgen. (Wim Evers, voorzitter Pensioencommissie)