Maatschappelijk relevant werk

Ex-militair en oud-ING’er John Riepen zwaait de scepter over Amsterdam Centraal

Veelzijdig mag de carrière van John Riepen wel worden genoemd: via het militaire ‘bedrijf’ en het bankwezen kwam hij terecht bij de Nederlandse Spoorwegen, manager station Amsterdam Centraal is hij om precies te zijn.

John Riepen (55) kreeg als persoon een lovende recensie van zijn voormalige manager Angela van Leeuwen. Een goede reden om deze oud-collega eens te vragen naar hoe het met hem gaat en het werk dat hij nu doet. Hoe liep je carrière? “Na de KMA, de Koninklijke Militaire Academie, werkte ik enige tijd in diverse militaire functies. Het beleid was om daarna een breedtefunctie te vervullen en ik werd woordvoerder op het ministerie van Defensie. Door die functie is de liefde voor het communicatievak ontstaan. Om ook elders werkervaring in de breedte op te doen, kwam ik in 1999 als woordvoerder en communicatieadviseur bij NN terecht op de afdeling Communicatie in Den Haag. Angela was toen mijn leidinggevende en haar heb ik later opgevolgd. Na enige tijd maakte ik de overstap naar ING, Operations en IT Banking.” Wat vond je leuk aan NN? “Het bedrijf zat in een sterk groeiende fase. Er waren overnames en er werd naar uitbreiding in het buitenland gekeken, zoals Polen en Oekraïne. Een zeer actieve en leuke omgeving met een soort familiegevoel. In het communicatiedeel zag ik dat het nóg dynamischer was. Er was echt veel afwisseling en we ontwikkelden nieuwe dingen. Er was budget, de directie zag het belang en deed actief mee. Het vak werd serieus genomen. Na diverse functiewisselingen werd ik reputatiemanager en later manager van de hele afdeling. Ik gaf leiding aan die afdeling tot ik binnen ING elders in het communicatievak meer internationaal aan de slag kon bij ING Operations en IT Banking. Dat verbreedde mijn scope verder. Toen was er binnen ING voor mij binnen dat vakgebied niet veel nieuws meer mogelijk. Ik ben toen voor mezelf begonnen met een bureau voor communicatie en advies bij overnames en fusies, met als specialisatie reputatiemanagement.” Toen werd je benaderd voor een vaste baan bij NS… “Ik werd eerst hoofd Communicatie NS Stations. Dit was heel breed; stations, vastgoed en retail. Tot ik twee jaar geleden de kans kreeg om iets anders te gaan doen: manager Station Amsterdam Centraal. Ik ben integraal verantwoordelijk voor het station. Of het wel schoon, heel en veilig is. Onderhoud laten uitvoeren als er een raam of roltrap stuk gaat en het aansturen van de veiligheidsorganisatie. Daarnaast vertegenwoordig ik de eigenaar van het vastgoed en verhuren wij ongeveer 80 winkels en enkele kantoorverdiepingen. Er gaan (pre-corona) 200.000 mensen per dag door Amsterdam Centraal heen. Bij grote activiteiten (Sail, Pride en Koningsdag) gaan er wel tot 280.000 mensen doorheen. Amsterdam Centraal is het grootste station van Nederland en een van de grootste van Europa. Er werken ongeveer 1.000 mensen in wisseldiensten.”

NS-manager John Riepen: “Ik denk na over hoe mensen zich kunnen ontwikkelen.”

Wat is het aantrekkelijke van dit werk? Zonder aarzelen: “De veelzijdigheid. Er zijn zoveel takken van sport, ook het commerciële aspect, de verhuur en de eigenaarsrol. Op dit moment speelt de voorbereiding van een grote verbouwing en renovatie die tot 2030 gaat duren. En morgen moet een dak worden gerepareerd. Afwisseling vind ik heel leuk. Ook hier, net als bij mijn eerdere banen bij Defensie en NN, speelt dat ik graag aan iets tastbaars bijdraag; mijn werk is maatschappelijk relevant. Je helpt bij de economische ontwikkeling van mensen en steden etc. De aanwezigheid van een station betekent veel voor de ontwikkeling van een gebied of plaats.” Wat voor type manager ben je? Angela vertelde dat John “altijd rustig en kalm” was. Klopt dat? John: “klopt, ik denk in scenario’s. Ik kijk hoe mensen zich kunnen ontwikkelen. Hoe krijg ik de mensen op de voorgrond en hoe kan ik hen stimuleren zich verder te ontwikkelen? Het is belangrijk dat mensen goed in hun vel zitten. Spannend of routineus? Het is mij vaak overkomen dat ik iets nieuws mocht doen. Dat was dan even spannend, maar zo ontdek je nieuwe dingen in jezelf.” Hoe laad jij jezelf op? “In mijn privé-omgeving. De kinderen zijn het huis uit. Ze zijn 23, 21 en 19, en ze beginnen aan hun zelfstandigheid. Hen zien groeien en meemaken geeft me energie. Net als de relatie met mijn vrouw en die met vrienden en kennissen. Verder doe ik wat aan hardlopen en zwem ik een beetje.” Motto? “Pluk de dag en leef nu.” Is jouw pensioen goed geregeld? “Ja, ik heb het goed geregeld. Ik heb jaren voor NN gewerkt en gezorgd voor campagnes die pleitten dat je je verzekeringen goed moet regelen. Ik heb mijn pensioenen overgedragen aan NS om toch zoveel mogelijk alles bij één uitvoerder te hebben, zonder gaten. Ook dat van het ministerie van Defensie ging via NN naar NS. Maar het blijft belangrijk om het pensioen en de dekkingsgraad goed in de gaten te houden.” (Ewald Wagenaar)