Nalatenschapsexecuteur is complex en mooi werk

Een aangename ontmoeting met William Brinkley

Het regent pijpenstelen in Berlicum, maar in het kantoor van William Brinkley is het aangenaam vertoeven. Aan het grote bureau met keurig geordende papieren te zien, is William druk aan het werk. Zodra hij tegenover mij zit aan een bescheiden tafel, is hij een en al aandacht en vliegt de tijd voorbij.

William Brinkley (62) is sinds kort ledenraadslid namens rayon Zuid-Oost en omdat maar weinig mensen hem blijkbaar kennen, is deze afspraak gemaakt. Niet alleen om wat meer over hemzelf te weten te komen, maar ook omdat ik nieuwsgierig ben naar wat ik op de website heb gevonden over zijn bedrijf Financieel Werk. Hoe komt William aan zijn mooie achternaam? Dat blijkt heel eenvoudig te zijn; zijn vader is een Engelsman en William is geboren in Engeland en heeft daar tot zijn zesde levensjaar gewoond. Zijn moeder is een Nederlandse en wilde graag terug naar Nederland. Met zijn ouders verhuisde hij toen naar Zwolle. Toch is in zijn stem meer een zangerige toon te horen die verraadt dat hij jaren in het zuiden heeft gewoond. Zijn vader werkte in Roermond als burger op een Engelse militaire basis, net over de grens in Duitsland. Via Weert kwam William meer naar het noorden, Amersfoort, en na de MEAO ging hij in 1984 in Brakel wonen. In 1986 begon hij als adviseur in Vlijmen te werken voor RVS. Van RVS naar een eigen bedrijf William is er nog steeds duidelijk over: hij is RVS-geschoold en heeft menig uur doorgebracht op de opleidingsschool van RVS in Ede. Wat hem vooral in het werk aantrok, was het omgaan met klanten, die hij, zoals het bij RVS betaamt, gewoon thuis opzocht. Een bedrijf waaraan hij met veel plezier terug denkt, tot en met de fusie met Victoria Vesta in 1995. Als de twee vroegere concurrenten door één deur moesten, ging dit niet altijd even gemakkelijk. De basis voor zijn loopbaan als financieel adviseur is bij RVS gelegd, maar William voelde zich beperkt in het aanbieden van financiële producten aan zijn klanten en besloot voor zichzelf te beginnen. In 1995 startte hij in Vlijmen zijn kantoor. In 2004 ging hij samenwerken met zijn huidige compagnon Jan van de Veerdonk en dat was de start van hun huidige bedrijf Financieel Werk.

Ledenraadslid William Brinkley van rayon Zuid-Oost dacht goed na of hij dit kon doen naast het werk voor zijn kantoor.

Ontzorgen en nalatenschap Financieel Werk heeft een mooie website waarop duidelijk is aangegeven dat het bedrijf advies geeft op verschillende financiële gebieden. Naast erkend financieel adviseur en erkend hypothecair planner valt mijn oog op 'Mijn papierwerk'. Alles wat met je financiële huishouding te maken heeft kun je daar onderbrengen, tegen betaling van een vast maandbedrag. Een onderdeel van de gesprekken met klanten kan de nalatenschap zijn, werk dat William na aan het hart ligt. "Het is complex en mooi werk", zegt hij. Hij heeft er een specifieke opleiding voor gevolgd en is een erkend en gediplomeerd registerexecuteur. Er is een landelijk netwerk van zo’n 100 erkende registerexecuteurs in Nederland. Bij het leven zorgen voor de nalatenschap "Als je wilt dat na je overlijden de dingen geregeld worden zoals jij dat had gedacht, moet je die bij leven goed regelen", luidt het advies dat William al onze leden (en zeker ook zijn klanten) voorhoudt. Het belangrijkste dat William doet is samen met zijn klant een analyse maken van de situatie zoals die zich voordoet na overlijden: wat betekent dit voor de langstlevende, de kinderen op financieel, fiscaal en ook juridisch gebied. "Juist bij leven moet je dit regelen, want als dan blijkt dat iemand nog iets moet doen, bijvoorbeeld het testament anders inrichten, dan kun je dit nog rechtzetten. Als iemand dood is, is het te laat, dan word je geconfronteerd met de feiten", zegt William. "Ik vind het fijn om mensen op tijd te kunnen informeren. Mensen moeten zich bewust worden van de keuzes die ze maken en de uitwerking die ze kunnen hebben.” Ledenraadslid Zuid-Oost William is iemand die vooruitdenkt en plant. Dat is ook de reden dat hij ooit lid is geworden van onze vereniging. Juist om in contact te komen met andere leden die zich net als hij voorbereiden op een leven waarbij er meer tijd beschikbaar komt om andere dingen te doen dan hard werken. Binnen de vereniging had hij vernomen dat het moeilijk is om mensen te vinden die zich actief willen inzetten. Hij heeft er goed over nagedacht of hij nu al tijd vrij kon maken om zich naast de drukke werkzaamheden voor zijn kantoor beschikbaar te stellen als ledenraadslid voor zijn rayon Zuid-Oost. Nu wil hij kijken wat hij voor de leden in zijn rayon zou kunnen doen. Een activiteit organiseren die aansluit op datgene waar zijn hart ligt, bijvoorbeeld. Een bijeenkomst over het regelen van je nalatenschap, ligt het meest voor de hand. (Angela van Leeuwen)