“Jij hebt de regie over wat je na je pensionering gaat doen”

Ondernemer Sjaak van Heukelum van Doorwerkgever over doorwerken na pensionering

Met zijn 59 jaar springt oud-NN’er Sjaak van Heukelum als een jonge hond door het leven: hij sport en leidt een bureau voor wie wil doorwerken na de pensioendatum, reist graag en begeleidt diverse startups. Zijn advies: “Voer zelf de regie over wanneer je met pensioen wilt gaan en wat je na je pensionering gaat doen, want een ander doet het niet voor je.”

“Kijk, 70 procent van de mensen die gaat pensioneren denkt ‘Há, eindelijk, bye bye werkgever!’, maar 30 procent wil graag aan de slag blijven. Niet meer als ouderwetse werknemer, maar op een meer los-vaste manier, om een project af te maken of bijvoorbeeld om af en toe bij te springen. Oftewel, om er te zijn als hij of zij nodig is.” Voor die doorwerkers steekt Sjaak al dertien jaar zijn nek uit. Deze groep wordt nu door de arbeidsmarkt met open armen ontvangen. De krapte op de arbeidsmarkt loopt nog jaren op, volgens Sjaak, onder verwijzing naar CBS-cijfers. Voor doorwerkers zijn de perspectieven erg gunstig. Waarom zouden bedrijven graag met gepensioneerden doorwerken? “Allereerst om hun kennis te behouden. Want ouderen hebben in hun loopbaan een schat aan kennis en ervaring opgedaan die verloren gaat als iemand vertrekt. En ook handig is het om een deskundige te kunnen oproepen als daar behoefte aan is. Neem bijvoorbeeld de overstromingen in Limburg of de problemen in Groningen: verzekeraars hadden ineens meer schade-experts nodig dan ze in dienst hadden.” En waarom zouden gepensioneerden het willen? “Mensen blijken hun werk en de sociale contacten die hierbij horen soms erg te missen”, aldus Sjaak op zijn eigen website. Er zijn in ons land nu al zo’n 250.000 gepensioneerden die doorwerken op verschillende contractvormen, van zzp- tot doorwerkcontract.” Wat zie je vaak rond toekomstige gepensioneerden? “Dat ze een beetje wachten op hét grote moment: eindelijk vrij. Maar een zomervakantie van drie weken blijkt al snel iets anders dan 365 dagen per jaar niks doen. Sociale contacten van het werk vallen weg en er ontstaat een behoefte om actief te blijven. Maar lijf en maatschappij kunnen dan ineens tegenwerken. Dan vragen ze zich af: hoe blijf ik actief?” En? Hoe …? “Door eerst te beseffen dat pensionering niet betekent dat er niets meer gedaan gaat worden én dat er een nieuwe realiteit is ontstaan. Sommigen gepensioneerden moeten we ‘van het plafond afkrabben’ omdat ze gewoon niet wisten wat ze te wachten stond na het pensioneren en ze daardoor echt wanhopig werden. Dan willen en kunnen sommigen als doorwerker aan de slag. Daarbij zie ik twee type mensen. Het ene type zegt: ik wil nog even bij de oude werkgever blijven om een klus of project af te maken. En het andere zoekt een nieuwe klus waarbij de oude vaardigheden ingezet kunnen worden, niet als uitzendkracht of zzp’er, maar als hoogwaardige doorwerker, iemand met een specifiek talent voor bepaald soort werk.”

Sjaak van Heukelum (59)
was ooit inspecteur Buitendienst Schade van NN in West, ‘overstapper’ naar het Levenbedrijf, accountmanager Employee Benefits Landelijk Accounts en senior manager Innovatie bij Achmea Holding. Op zijn 45e zag Sjaak een gat in de arbeidsmarkt: doorwerken tegen betaling na je pensioendatum. Met compagnons zorgde hij voor nieuwe wetgeving en een DoorwerkCAO, die later is omgezet naar eerste wetgeving rond werken na pensioen. Nu werkt hij als “serial entrepreneur” met enkele bedrijven op de arbeidsmarkt waaronder de Doorwerkgever. Sjaak is nu 59 en heeft met zijn vrouw (“haar ken ik vanaf mijn veertiende”) vier kinderen en tien kleinkinderen.

Wat is je advies aan toekomstige pensionado’s? “Eerst moeten ze beseffen dat ze zelf de regie voeren over wat ze na de pensionering gaan doen. Er wordt niets meer voor je bepaald, je moet het he-le-maal zelf doen. Ga dan het financiële plaatje maken en kies wat het beste past: langer of niet werken, sociale activiteiten zoeken, vrijwillig of betaald. Plan dat zodra je weet wat je kan betalen en hoeveel inkomen en vrije tijd je dan wenst of nodig hebt. Verder: blijf fit! Maak je over werk geen zorgen: pas rond 2030 is de piek van uittreders en dus langdurig toenemende arbeidsmarktkrapte. Eet verder gezond.” Vitaal blijven, hoe doe jij dat zelf? “Werkgevers hebben mensen nodig die fris en fruitig zijn. Ik wandel veel en blijf bezig. Ik eet gezond; geen patat, pasta of pizza, behalve als ik in Italië ben. Ik rook niet en drink met mate. Daarnaast doe ik regelmatig crossfit, stevige cardio-training waardoor je de volgende dag met spierpijn wakker wordt. Ik wil die twintigers en dertigers om me heen een beetje bij kunnen benen. En mijn vrouw en ik fietsen veel. Op onze elektrische fietsen tikken we regelmatig tochten van 60 kilometer weg. “ Hoe ziet jouw pensioen er straks uit? “Ik stop niet wanneer ik met pensioen ga. Ik heb een camper Adria-Fiat. We gaan reizen maken. Ik ben van het type eerder stoppen met fulltime werken, maar wel blijven werken, wat minder dus. Werk is veel te leuk.” (Ewald Wagenaar)