Je gevoel is het beste kompas

Leontien van der Plas nu bezig met systemisch coachen en familieopstellingen

Het eerste dat opvalt als je binnenkomt bij Levensecht zijn de vrolijke en gezellige kleuren. Een huiselijke, warme ruimte waar Leontien van der Plas haar praktijk voor systemisch coachen en familieopstellingen uitoefent. Leontien is 51 jaar jong en woont met man en twee kinderen in Ypenburg.

“Mijn opa begon na de oorlog een assurantiekantoor. Als hij een levensverzekering had verkocht, werd dat met het hele gezin gevierd. Hij is jong gestorven en toen heeft mijn oma het kantoor voortgezet. Ik ben spelenderwijs, letterlijk, met NN opgegroeid. Het verzekeringsspel heb ik talloze malen gespeeld en ik heb het nog steeds.” Leontien glimlacht als ze over het spel vertelt. Het leek vanzelfsprekend dat zij bij een verzekeringsmaatschappij zou gaan werken. Daar ging wel het een en ander aan vooraf. Na haar opleiding tot bedrijfseconoom werd zij aangenomen als managementtrainee bij ING Groep. Een traject waarin hoge eisen werden gesteld en het goed doorlopen van assessments en het behalen van vele productgerichte bankdiploma’s garanties moesten geven voor het worden van een goede manager.

Je was teamleider bij Tiel Utrecht, accountmanager Private Banking en productmanager Hypotheken bij ING Bank en toen communicatieadviseur NN. En nog steeds werk je deels in het communicatievak. Wat vind je daar zo aantrekkelijk aan?

Leontien: “Mijn drijfveer is om mensen inzicht te geven. Ik heb er plezier in om dingen eenvoudig te maken en begrijpelijk voor eenieder neer te zetten. Dat deed ik bij NN met het opstellen van communicatieplannen en de realisatie daarvan rond een thema. Later heb ik interviews gedaan en verhalen geschreven voor de ‘Rookvrije Generatie’ en nu werk ik freelance als seniorcommunicatieadviseur bij de Katholieke Scholenstichting Utrecht. Ik heb gemerkt dat leidinggeven voor mij geen drijfveer is.” Mensen die met jou werken, zeggen dat je uitblinkt in samen gaan voor het resultaat en dat je zeer nauwkeurig en vooral uiterst betrouwbaar bent. En een hele plezierige collega om mee samen te werken. Herken je dit?

“Vertrouwen is de basis voor een goede samenwerking. Ik heb vertrouwen in de mensen om mij heen en dat krijg ik ook terug. Als je dan samen intensief werkt en leuke trajecten goed voor elkaar krijgt, geeft dat een band. Zelfs als je al lang geen directe collega’s meer bent, kun je contact blijven houden en van elkaar blijven leren.”

Een opstelling geeft rust en inzicht

Zoals wij van elkaar! Je hebt zeventien jaar gewerkt binnen de financiële dienstverlening, met name ING en NN, in functies die veel inzet eisten van een medewerker. Constante tijdsdruk, een overvloed aan projecten, lange dagen, veel nadruk op resultaat en weinig tijd voor de menselijke kant van het geheel. Welk effect had dit op jou?

“In het jaar dat ik 40 werd, raakte ik overspannen. Het was een combinatie van hoge eisen die werden gesteld, een constante, nooit aflatende prestatiedruk zonder dat ik voelde dat het gewaardeerd werd en thuis de zorg voor twee jonge kinderen. Ik had het idee dat ik overal tekortschoot. Na lang wikken en wegen ben ik gestopt met mijn baan. Een moeilijke maar goede beslissing. Want in deze periode heb ik echt ervaren dat ik eindelijk de tijd en de ruimte had om naar mijn gevoel te kunnen en willen luisteren.”

Jij ging toen weer studeren...

“Ik ben gestart met een prachtige driejarige opleiding bij Phoenix Opleidingen in Utrecht waarin ik veel geleerd heb over het coachen en begeleiden van mensen die op de een of andere manier vastlopen. Zo heb ik geprofessionaliseerd wat ik altijd al graag deed: in gesprek gaan, luisteren, helpen te analyseren wat er aan de hand is en voelen wat je als mens nodig hebt. Inmiddels heb ik deze opleiding én de vervolgopleiding voor systemisch werk (familieopstellingen) met succes afgerond. De opstellingen die ik tijdens mijn opleiding meemaakte leerden me heel veel over mezelf en over hoe familiesystemen werken. Ik ben nog elke dag blij dat ik deze keuze heb gemaakt! Het is zo waardevol om inzicht te krijgen in waar gedrag en patronen vandaan komen. Om te begrijpen wat er op een diepere laag speelt in de relatie met je moeder of vader.”

In 2015 besloot je toen om je eigen bedrijf ‘Levensecht’ te starten Je ging je sterke punten voltijds inzetten. Uit ervaring weet ik dat je een heel betrokken en goede luisteraar bent die vriendelijk en rustig je vragen stelt en waar je je altijd veilig en op je gemak voelt. Wat houdt je praktijk in?

“Sinds 2015 ben ik systemisch coach en familieopsteller in mijn praktijk Levensecht en heb ik mij gespecialiseerd in familierelaties en persoonlijke groei. Het geeft me veel voldoening om te helpen inzicht te krijgen in wat er écht speelt en om de verbinding te herstellen of te versterken. Ik bied in mijn praktijk individuele begeleiding en geef workshops en een cursus familieopstellingen. Zo geef ik voor vrouwen een workshop over de relatie met je moeder en de lijn van vrouwen in jouw familie. Ook geef ik workshops waarin we opstellingen doen rond uiteenlopende thema’s. Inmiddels heb ik al honderden mensen in mijn praktijk mogen ontmoeten.”

"Juist op oudere leeftijd kan het zinvol zijn toch eens te onderzoeken waarom de relatie met dat ene familielid zo moeizaam is..."
"Juist op oudere leeftijd kan het zinvol zijn toch eens te onderzoeken waarom de relatie met dat ene familielid zo moeizaam is..."

Wat is een familieopsteller? “Ik hoorde voor het eerst het woord familieopstellingen en mijn interesse was gelijk gewekt. Hoe meer ik er over te weten kwam, hoe meer geïntrigeerd ik raakte. Wat je doet bij een familieopstelling is dat je onderzoekt waar patronen vandaan komen. Wat is er gebeurd in een familie wat nog steeds effect heeft op jou? Bijvoorbeeld onverwerkt (jong) verlies, oorlogstrauma, buitensluiting of een familiegeheim kan lang doorwerken in de familie. Bij een opstelling kun jij in een veilige omgeving je vraag of thema onderzoeken. Andere deelnemers, die je niet kent, krijgen de ‘rol’ van belangrijke personen die met je probleem te maken kunnen hebben. Het is magisch hoe zo’n proces verloopt. Iemand begint met een verhaal over wat hem of haar bezighoudt en wat hij wil uitdiepen. Dan worden de rollen verdeeld. En uiteindelijk ontstaat er een dynamiek waarin alle personen betrokken worden en meewerken om inzicht te geven aan diegene die het ‘probleem’ heeft aangekaart. Onze lezers zijn veelal boven de 60. Kan ook voor hen een sessie met familie-opstellingen nog zinvol zijn? “Juist op oudere leeftijd kan het zinvol zijn toch eens te onderzoeken waarom de relatie met dat ene familielid zo moeizaam is of waarom je je altijd zo anders, boos, alleen of verantwoordelijk hebt gevoeld. Met een familie-opstelling krijg je inzicht in de (onbewuste) dynamiek die speelt bij jouw vraag. Het kan zijn dat de achtergrond van je vraag ligt in het familiesysteem waarin je bent geboren. Dat dit voor jou de manier was om je in dit systeem staande te kunnen houden, maar dat het jou nu niet meer dient. En dan ben je nooit te oud om dit te onderzoeken omdat het je heel veel kan brengen. Een opstelling geeft rust en inzicht en dat is heel waardevol, zeker ook voor 60-plussers.” En stel dat je nog oud zeer met je vroegere werkgever te verhapstukken hebt, kun je dan ook een familie-opstelling doen, ook al is het geen familie? “Ook voor werkgerelateerde vragen kan een opstelling heel zinvol zijn. Als je inzicht krijgt in wat er (onbewust) speelde, kun je het makkelijker verwerken. Waarom raakte die leidinggevende je zo? Waarom voelde je je altijd zo klein bij die collega en was het zo moeilijk om daar iets van te zeggen? Dit soort vragen kun je heel goed met een opstelling onderzoeken. Ook als je vaker tegen hetzelfde ‘probleem’ bent aangelopen kan een opstelling heel helpend zijn. Stel dat je bijvoorbeeld vaak moeite hebt gehad met je leidinggevenden, dat zou dan best te maken kunnen hebben met de relatie die je met je vader hebt of hebt gehad. Met een opstelling wordt het onbewuste helder.“ (Angela van Leeuwen)