Van topfunctie ING/NN naar Save the Children

Michael Koutstaal reist de wereld rond voor hulp aan kinderen

Van topfunctie ING/NN naar Save the Children

Michael Koutstaal reist de wereld rond voor hulp aan kinderen

Van vakantiemedewerker Schiekade naar directie NN, WUH en ING en nu de wereld over voor het welzijn van kinderen bij non-profitorganisatie Save the Children. Dat is het verhaal van Michael Koutstaal in het kort. Op bezoek bij een oud-collega en wereldburger.

Na je Master Economie in Rotterdam ben je je carrière begonnen als trainee bij de Postbank... Michael: “Ja, dat klopt, in 1994. Postbank was een modern bedrijf met een heerlijke no nonsense- en vooruitstrevende cultuur. Toen ik voor Retail Europe werkte als senior manager kreeg ik de kans om samen te werken aan synergie tussen de vele Nederlandse bedrijfsonderdelen. Ik was pas 32 jaar en werd benoemd in de directie van NN. Achteraf denk ik dat de toenmalige directie van NN meer positieve en klantgerichte spirit in huis wilde halen in een tijd dat de intermediair-tevredenheid erg laag was. Ik vond het fantastisch om te leren van weer een ander deel van ING, waar ik als zoon van een intermediair als zeventienjarige vakantiemedewerker op de Schiekade (in die straat ben ik ook geboren!) mijn werkzame leven was begonnen.” Je hoorde de klachten over de service van NN en kon dat verbeteren? “Ik zie mijn vader, nu 82 jaar, nog steeds hoe hij als kleine zelfstandige de bureaucratische dwalingen van grote bedrijven volhield. Mijn ouders zijn echter helemaal geen klagers, wel zijn het echte Rotterdammers: geen woorden, maar daden. Dat was ook mijn motivatie bij NN.” Van NN ging je naar WUH en NN Bancair, beide indertijd onderdeel van de divisie Intermediair “Ik werd verantwoordelijk voor Westland Utrecht en NN Bancair. In het Blaauw-onderzoek naar intermediaire tevredenheid werd WU nummer één. NN en WU zijn beide mooie families. Vervolgens ging ik terug naar waar ik begon: een directiefunctie als executive director Channels ING Nederland; hard werken aan de fusie van Postbank en ING Bank en tegelijkertijd zorgen dat ING het marktleiderschap op digitaal terugpakte. Met een zeer professioneel en vooruitstrevend team hebben we veel tot stand weten te brengen.”

"We werken met 25.000 medewerkers in 120 landen met een jaarlijks budget van bijna 2,5 miljard dollar."

Toch besloot je tot een sabbatical. Vanwaar? “Na twintig jaren ING wist ik dat ik iets anders wilde dan financiële dienstverlening. Er is zoveel meer in de wereld. Ik vroeg me af wie ik in de spiegel wilde zien als ik 65 was. Toen kwam ik erachter dat ik wilde gaan teruggeven, delen wat ik geleerd heb. Ik ben gaan reizen en heb allerlei trainingen gedaan om mijn mind te verbreden: klimaatcongres, singularity summit, creativiteitstraining, intercultural differences en de universiteit van de Verenigde Naties. Ook heb ik met veel mensen gesproken. Zo kwam ik in gesprek met het Rode Kruis, Amref Flying Doctors, UNICEF, SOS Kinderdorpen, het Wereld Natuurfonds en Save the Children. Met die laatste was er een echte klik. Zij wilden grote veranderingen doorvoeren en zagen dat dat de rode draad was in mijn zakelijke achtergrond. Ik vroeg hen met welke verandering zij het meeste worstelden en daarmee ben ik begonnen.” Je werkt er al geruime tijd. Kun je iets vertellen over je functie en de ambitie van Save the Children? “Save the Children heeft drie ambities: Eén: kinderen sterven niet voor hun vijfde om redenen die we hadden kunnen voorkomen. Twee: alle kinderen krijgen hoogwaardig basisonderwijs. Drie: alle kinderen worden beschermd tegen geweld. We werken daartoe met 25.000 medewerkers in 120 landen met een jaarlijks budget van bijna 2,5 miljard dollar. In mijn rol ben ik verantwoordelijk voor een serie wereldwijde transformaties, die meestal eindigen in digitale shared services. Denk aan het automatiseren van de supply chain, het verplaatsen van onze expert rollen van de rijke landen naar waar de expertise nodig is, het opzetten van nieuwe operating models, het versterken van ons bewijs over wat kinderen het meeste helpt, etc.”

Terugkijkend op je carrière en je huidige werk, waarin zit het verschil en de overeenkomsten? “Wat een leuke vraag! Overeenkomsten: hard werken, het belang van processen goed inregelen, digitaliseren, de energie die komt van met je team werken. Verschillen: voor wie je werkt makes all the difference for me. Ik ben op onvoorstelbare plekken geweest in de wereld en heb gezien wat we doen. Dat voelt toch anders dan in mijn tijd bij ING. Salaris - Ik verdien nu fors minder dan bij ING - en de leermogelijkheden zijn veel minder luxe, maar het doel is helder, de uitdaging immens en de voldoening groot. En nu werk ik veel meer echt wereldwijd in plaats van hooguit multinationaal.” Op LinkedIn staat dat jij ‘een veeleisende maar faire leidinggevende bent’. Wat maakt jou een goede leidinggevende? "Poeh, dat moet je anderen vragen. Ik ben verre van perfect en ik probeer mezelf nog elke dag te verbeteren. Eigenschappen die ik in positieve zin terugkrijg van collega’s zijn: uitnodigen tot verder denken dan vandaag, niet alleen de visie maar ook aandacht voor goede implementatie, geen hiërarchische opstelling en uitnodigen tot kritiek, naast het simpel kunnen uitleggen van de essentie van zaken.” Tot slot: dit interview is voor het Magazine van voormalige medewerkers van NN; ben jij ook lid van onze vereniging? “Ja, sinds het beantwoorden van deze vraag. Ik heb nooit geweten dat deze bestaat.” (Angela van Leeuwen)

MICHAEL KOUTSTAAL

Michael is 52 jaar, gelukkig getrouwd met Martin, werkt voor het hoofdkantoor van Save the Children in Londen, maar sinds de coronapandemie vanuit zijn huis in Amsterdam.