"Goed overleg en luisteren helpt enorm"

In gesprek met André Hollenkamp, voorzitter van NN CDC Pensioenfonds

Afgelopen maart spraken wij André voorzitter van NN CDC Pensioenfonds via Zoom (in de nadagen van de coronamaatregelen. Een boeiend en open gesprek met een betrokken collega die al jarenlang bereid is deze pensioenkar te trekken. Senior communicatiemanager Ingrid Vleeskens nam ook deel aan dit interview. Met haar had ik deze afspraak al een tijdje geleden gemaakt. En tot slot, ‘wij’ zijn Rob Remmerswaal en ik. Rob is medebestuurslid en dorpsgenoot.

Omdat het gesprek tijdens onze ‘oppasmaandag' heeft plaatsgevonden (altijd bij ons thuis, als wij, Diny en ik, thuis zijn tenminste) was thuis bij Rob de beste locatie. Bovendien waren daar heerlijke koffie, een stroopwafel en prima aantekeningen aanwezig. Ik hoefde ze alleen maar uit te schrijven. Veel te doen om het pensioenakkoord, André? En dat is ook wat vertraagd toch? André: "Ja, dat klopt inderdaad. De stukken betreffende de wetgeving gaan nu eerst deze maand - maart - naar de Tweede Kamer. En de uitwerking zal ook nog tijd vergen. Wij denken nu dat er richting eind dit jaar wat meer helderheid komt. Voor alle duidelijkheid en ter voorkoming van misverstanden: het zijn de sociale partners - werkgevers en vakbonden - die afspraken maken over de inhoud van de pensioenregeling. Wij als pensioenfonds toetsen deze afspraken dan vervolgens op juridische haalbaarheid, uitvoerbaarheid, financiële haalbaarheid en communiceerbaarheid. Een werkgroep is bezig om dit uit te werken. Deze is samengesteld uit werkgevers (HR) en vakbondsmensen met een onafhankelijk voorzitter." En wat willen de deelnemers? Komen jullie er uit straks? "Zeker, dat is van groot belang. Het is goed om te weten dat de werkgroep begin dit jaar een enquête heeft uitgevoerd. De uitkomsten zijn ook in Pensioen Pro verschenen, een vakblad in pensioenland. Zo willen zes van de tien deelnemers (ook) straks graag het beleggingsrisico delen en acht van de tien willen zelfs een buffer inrichten om grote schokken op te vangen. Daar tegenover staat dat negen van de tien een zekere uitkering wenst en dat tendeert weer meer naar individueel/flexibel. Al met al een hele puzzel voor de sociale partners. Zij zullen de knoop moeten doorhakken. Ik heb zeker het idee dat er goed naar ons is geluisterd, dat zal zo blijven. Wij hebben een goed functionerend tripartiet overleg (de werkgever, de bonden en het pensioenfonds)."

André Hollenkamp: "Ik doe het met plezier en vind het belangrijk om maatschappelijk een steentje bij te dragen."

Wat is eigenlijk de omvang van het NN CDC-fonds? "Inmiddels hebben wij 1 miljard euro aan activa. En dat voor zo’n jong fonds. Acht jaar geleden was dat nog nul euro. Jaarlijks komt er nu 100 miljoen euro premie binnen. Dat zijn enorme bedragen die met veel verantwoordelijkheid worden beheerd. Pensioen is duur, mede door de lage rente. Het is moeilijk om alle partijen tevreden te houden. Het gras groeit niet harder door er aan te trekken. Goed overleg en luisteren helpt enorm. Beide zaken hebben wij goed ingericht, inclusief het overleg met AZL als pensioenadministrateur en onze externe vermogensbeheerders. En DNB kijkt als toezichthouder vanzelfsprekend ook mee. Dus ook naar het gevoerde beleggingsbeleid en dat is de verantwoordelijkheid van het pensioensbestuur." Jouw rol tot slot, André? "Al acht jaar ben ik betrokken als voorzitter, vanaf mijn 49e. Onlangs heb ik besloten nog een periode bij te tekenen. Mijn komende jaren blijf ik dus actief voor het CDC-fonds en blijf ik ook nog werkzaam binnen ING. Ik doe het met plezier en vind het belangrijk om maatschappelijk een steentje bij te dragen. Het betreft zorgvuldig werk en dan is het goed om de corporate history vast te houden. Ik vind het ook plezierig om gesprekken zoals deze te voeren. Ik leg graag uit hoe onze wereld in elkaar zit. Graag tot een volgende keer!" Wederzijds André (en Ingrid)! (René Labordus)

Pensioenenquête onder NN-medewerkers

De Unie, vakbond voor de verzekeringsbranche, meldde begin maart dat NN-medewerkers een solidaire én flexibele pensioenregeling willen. NN-medewerkers zijn echter niet eenduidig in hun voorkeur voor ofwel een solidaire ofwel een flexibele regeling zodra de Wet toekomst pensioenen van kracht zal worden. Een paar uitkomsten: 65% van de 1800 ondervraagden wil wel advies bij het maken van beleggingskeuzes (een argument voor flexibele pensioencontracten); 60% geeft aan het delen van het beleggingsrisico belangrijk te vinden (een argument voor het solidaire pensioencontract); 78% wil wel een buffer aanhouden voor schommelingen (een argument voor het solidaire contract); 90% wil zeker zijn van hun pensioenuitkering (wat weer voor het flexibele contract pleit) en 71% vindt shoprecht belangrijk (wat alleen bij flexibele contracten mogelijk is). De Unie meldt tot slot dat "de keuze tussen solidair en flexibel contract nu nog niet aan de orde is omdat we nog werken aan de tussenoplossing." Bron: website van De Unie (7 maart 2022).